пт. дек. 2nd, 2022

Италия: коронавирус уби близо 500 души само за един ден

Печален рекорд в Италия: само за един ден коронавирус уби близо 500 души в страната. Дори в Китай, откъдето тръгна заразата, не е имало толкова много жертви за 24 часа. Броят на заразените в Италия вече доближава 30 000.

Печален рекорд в Италия: регистриран бе най-високият брой жертви за 24 часа от избухването на пандемията от коронавирус досега. Вчера (18 март) в страната са починали 475 души.

Жертвите са вече близо 3 000

Според италиански медии, дори в Китай, откъдето тръгна заразата, не е имало толкова много жертви за един ден.

Така общият брой на жертвите в Италия достига почти 3 000. Същевременно Анжело Борели, пълномощник на италианското правителство за борба срещу коронавируса, обяви, че страната е отчела и един положителен рекорд: към момента броят на излекуваните вече надхвърля 4 000. По-бавно се покачва и броят на новозаразените. Общият брой на заразените с коронавирус в Италия доближава 29 000.

Средната възраст на жертвите в Италия е 79,5 години, като 70% от тях са мъже, посочват от Италианския здравен институт (ISS). Едва 17 от починалите вследствие на зараза с коронавирус са под 50 години. Петима от тях са мъже на възраст между 31 и 39 години с тежки предишни заболявания. Според учените от ISS, при жертвите в страната се открояват над 10 предишни заболявания. Най-често срещани са високо кръвно налягане, диабет и сърдечни заболявания.

Осем дни изминават от първите симптоми до смъртта

Близо половината от починалите са имали поне по три предишни заболявания. Едва при три от жертвите лекарите не са установили никакви предишни заболявания. Това отговаря на 0,8% от общия брой на жертвите.

Средно осем дни изминават от появата на първите симптоми до смъртта, твърдят от ISS. Според лекарите, най-често срещаните симптоми при болните в Италия са повишената температура и задухът – близо две трети от починалите пациенти са проявили именно тези симптоми. 42% от жертвите са страдали и от кашлица.