Ислямска държава – убива болни деца?

Photo released by Islamic State showing public executions described as carried out in Nineveh province

Терористичната организация “Ислямска държава” (ИД) убива болни деца? Да, ако вярваме на информацията, която публикуваха сега иракски активисти от град Мосул. На уебстраницата си те съобщават, че екстремистите са започнали да избиват бебета с вродени недъзи – както в Мосул, който е под контрола на ИД, така и в Сирия.

Най-малко 38 убити деца

Според информацията, публикувана в блога “Mosul Eye“, досега ислямистите са убили най-малко 38 новородени на възраст между една седмица и три месеца. Те са били с вродени аномалии или са имали синдрома на Даун. От публикацията става ясно, че бебетата са били умъртвени чрез задушаване или с отровна инжекция. Голяма част от тях са деца на чуждестранни бойци на ИД, чиито поробени жени са от Ирак, Сирия или Азия, се казва още в съобщението.

Блогът “Mosul Eye” се поддържа от един иракски историк от Мосул, който държи да остане анонимен. Историкът редовно информира читателите си за грабежите и насилията на ИД в Мосул. Активистът уточнява, че избиването на бебета с вродени недъзи се извършва по силата на специална фатва, издадена от един от шариатските съдии на ИД – Абу Саид ал Джазрауи от Саудитска Арабия. Твърди се, че фатвата била изречена от него само устно.

Саудитецът препоръчал бебетата с вродени недъзи да бъдат умъртвявани веднага след раждането им. Тези деца не бивало да се превръщат в тежест за т.нар. “Ислямска държава“. Всички бойци на ИД имали правото да извършват подобни убийства.

Като при Хитлер

Чуждестранните медии сравняват тази брутална практика с жестокостите, извършвани от режима на Хитлер. Преди и по време на Втората световна война националсоциалистите избиват хиляди хора с физически увреждания.

Само преди няколко месеца редица медии информираха за друг брутален акт на ислямистите: отново в иракския град Мосул те убивали хора с хомосексуална ориентация, като ги хвърляли от покривите на многоетажни сгради.

About Другата гледна точка
Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.