Иран си призна, трагедията е още по-голяма

Човешка грешка е причинила катастрофата на украинския пътнически самолет в Иран. Техеран призна, че иранска ракета неволно е свалила самолета. Отново невинни хора плащат цената.

Бяха изминали едва 10 дни от началото на новата година. През тези приблизително 300 часа светът – в района на Персийския залив – се озова на прага на война, който обаче някак успя да не прекрачва и направи стъпка назад. В допълнение дойде трагедията с полет PS752 от Техеран за Киев, отнела живота на 176 души на борда на украинския Боинг. 

Катастрофата, и най-вече причините за нея, продължават да повдигат много въпроси. Междувременно Иран призна, че неволно е свалил самолета. И така украинският президент Володимир Зеленски получава исканите от него доказателства, за да приеме версията за ракетен обстрел на самолета.

Защо летището в Техеран е било отворено за полети?

Възможно е иранската противовъздушна отбрана (ПВО) да е била в нервно очакване на американски отговор на извършените преди това от Иран ракетни нападения срещу две летища в Ирак, използвани от американците. В тази напрегната обстановка вероятно някой е направил фатално грешна преценка. Това повдига въпроса как изобщо в тази ситуация иранските власти са оставили летището в Техеран отворено за полети и са позволили излитането и кацането на пътнически самолети сякаш нищо не се е случило.

В началото Техеран отхвърляше версията за ракетно попадение като причина за катастрофата, но в събота Техеран призна, че иранските военни неволно са изстреляли ракетата и определи случилото се като „човешка грешка„. Украинският самолет е летял близо до важен военен обект, когато е свален, съобщи иранската държавна телевизия, позовавайки се на военните. 

Въпреки това, ако иска да спечели доверие, Иран трябва да осигури пълна прозрачност в разследването на трагедията. Техеран дължи това както на близките на жертвите, така и на международната общност. Политизирането на катастрофата тук би било съвсем не на място. 

Положителен знак е, че Иран вече позволи на експерти от американския производител Боинг да се включат в разследването на катастрофата. Заради американските санкции срещу Техеран обаче те първо трябва да получат специално разрешение от министерството на финансите във Вашингтон. Добър знак са и изявленията на американския президент Тръмп, които звучат изключително помирително. “Вероятно някой е допуснал грешка”, заяви той в Белия дом.

Цената плащат невинни хора 

Щом пътническият самолет е бил свален от иранската ПВО, 176-те жертви трябва да покажат и на Техерен, и на Вашингтон, че който поема по пътя на ескалацията, не може да контролира посоката ѝ на развитие. И както винаги цената плащат напълно невинни хора. 

Ето защо е важно европейската кризисна дипломация да се намеси в процеса точно сега. Защото след умереното отмъщение на Техеран за убийството на генерал Солеймани от американски дрон и еднакво умерената реакция на Вашингтон, моментът изглежда благоприятен. Но може бързо да отмине.