Интернет

Показвайте по-малко лични данни

Развитата цивилизация е зависима тотално от Интернет, един срив в системата в по-голям мащаб би могъл да доведе до някакъв апокалипсис. Най-масово срещаните посегателства в България са посегателствата срещу лични данни в Интернет. Напоследък разбрахме за кражби на профили във Фейсбук, интернет-измамите в мрежата, детската порнография е доста широко разпространена също. Всички посегателства са дръзки и безобразни. Най-тежки увреждания са тези, които се отнасят за престъпленията срещу деца. Посегателствата срещу онлайн банки и финансови институции също са се увеличили.
Хората, които ползват интернет, да предоставят колкото се може по-малко информация за себе си, за личните си данни по социалните мрежи. Тези, които пазаруват в интернет, да внимават много и да не вярват на писма, които биха могли да получат, да не вярват на писма от името на собствените си банки, в които се иска информация за техните кодове, ЕГН-та
Делата у нас за киберпрестъпления са твърде малко. Това се дължи на малкото използване на интернет в реалния живот в България. Скоро излезе информация от Евростат, в която България е някъде на предпоследно място по използване на Интернет.
Неотдавна бе съобщено, че ще бъде създадена специализирана структура, която да подпомага премиера по въпросите на киберсигурността. 

About Другата гледна точка

Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.