СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ Хронология на отровите на Кремъл
вт. окт. 4th, 2022

Хронология на отровите на Кремъл, откакто Путин е на власт

Русия много обича да отрича, дори когато истината е ясна за всеки нормален човек – че това е една престъпна държава, която не се свени да използва държавен тероризъм даже на чужда територия. А нашенските тук „русофили“ (платени московски агенти и обикновени идиоти) гръмогласно повтарят спуснатите им от Москва опорки, че видите ли милинкият Кремъл няма и не може да има нищо общо с нервнопаралитичния газ, с който са отровени Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, затова ето една кратка и непълна хронология на използването на отровите от КГБ за убиване на хора, откакто Путин е власт:

26 октомври 2002 – КГБ използва отровен газ срещу терористите в московския театър. От 850 заложници загиват над 200 (вкл. деца), останалите са с различна степен на отравяне, като още около 100 човека умират в следващата една година. Руските власти никога не разкриват какъв газ е използван и лекарите не знаят как да спасят отровените.

юли 2003 – В Москва е отровен Юрий Шчекочихин, писател, разследнащ журналист, опозиционен политик, член на комисията, която разследва взривовете в жилищни домове през 1999, които бяха повод Путин да обяви война и да анексира Чечения. Симпомите са същите като при Литвиненко по-късно.

2 септември 2004 – Анна Политковская е отровена в самолета на път от Москва към Беслан. Тя е уговорила легитимния чеченски президент Аслан Масхадов да излезе от нелегалност и да съдейства за освобождаването на децата заложници. Хоспитализирана и спасена.

5 септември 2004 – Кандидатът за президент на Украйна Юшченко, който е за влизане на Украйна в НАТО и ЕС, е отровен, но оцелява макар и обезобразен.

ноември 2006 – Александър Литвиненко, който разкри криминалните връзки на Путин, е отровен с полоний в Лондон (месец преди това е застреляна Анна Политковская).

октомври 2008 – Карина Москаленко, защитничка на човешките права и адвокат на Ходорковски и Анна Политковская, получава главоболие, треперене и немощ и намира в колата си живак.

ноември 2012 – Милиардерът Александър Перепилични, който даде важни документи на швейцарската прокуратура за пране на пари и кражба на 220 млн. долара от руските власти, е отровен в Англия.

май 2015 – В Москва е отровен един от най-острите критици на Путин, опозиционният политик и журналист Владимир Кара-Мурза, едва оцелява.

февруари 2017 – В Москва за втори път е отровен Владимир Кара-Мурза, оцелява.

ноември 2016 – февруари 2017 – Умират 4-5 руски дипломата и един бивш шеф на КГБ, всички със съмнение за отравяне.

Даниела Горчева Alphen aan den Rijn