Холандското правителство обсъжда вътрешно и със своите съюзници план за въвеждане на паспортен контрол по границите на няколко западноевропейски страни.

mini-schengen
mini-schengen

Планът е опит за контролиране на притока на мигранти и бежанци, но идеята за мини Шенген в рамките на европейското шенгенско пространство изглежда ще бъде в нарушение на договора, гарантиращ свободното движение между 26-те страни, влизащи в тази зона.

Холандският план е различен от френския, който предвижда систематични гранични проверки в рамките на шенгенската зона като мярка за сигурност след атентатите в @Paris миналата седмица.

Според холандския вестник „@Telegraaf“ мини шенгенската зона ще включва Австрия, Германия, Белгия, Холандия и Люксембург. Планът на Амстердам предвиждал и създаването на транзитни лагери за мигранти извън тези граници.

Холандия и други страни обсъждат много и различни решения„, каза говорителка на министерството на правосъдието, което се занимава с имиграционната политика. „Ние редовно разговаряме със страни, които мислят като нас

Холандия може да атакува и в Сирия

Холандия, която участва в оглавяваната от САЩ коалиция, нанасяща удари срещу групировката „Ислямска държава“ в Ирак, „сериозно обмисля“ да се включи във военновъздушната операция в съседна Сирия, заяви холандският министър-председател @Mark Rutte.
Ние сериозно обмисляме да проучим какъв принос може да направим от сирийската страна (на границата)„, каза Рюте по време на парламентарни дебати в Хага за нападенията в Париж в петък.