Наследниците на холандски интернет изобретател съдят Фейсбук заради нарушаване на патентите му с бутоните „харесвам“ и „сподели“ на американската социална мрежа, показват съдебни документи.

Семейството на компютърния специалист, програмист и изобретател Йос Ван Дер Меер, който починал през 2004 г., се представлява от компанията Рембранд по делото, заведено пред съда в щата Вирджиния на 4 февруари.

Делото за обезщетение, чийто размер не се уточнява, е заведено заради нарушаване от Фейсбук на два патента, получени от Ван Дер Меер, който е определян за „пионер в развитието на приятелски за потребителите, базирани на глобалната мрежа технологии“ през 1998 г.

Единият от патентите е за „нова технология, която дава на обикновените хора…възможността да създават и използват т. нар. от Ван Дер Меер личен дневник„, показват документите на съда. Системата позволявала на хората „да събират лична информация и съдържание от трета страна, да организират информацията в хронологичен ред в персонализирана уеб страница и да споделят информацията с избрана група хора като приятели на потребителя чрез използването на установени от потребителя нива на поверителност„.

Вторият патент е за технология, позволяваща „автоматично прехвърляне по молба на потребителя на съдържание от трета страна от уеб сайта на доставчика на съдържание към страницата с личния дневник на потребителя„. Тези два патента наподобяват бутоните „сподели“ и „харесвам“ на Фейсбук.

Ван Дер Меер създал компанията Адуна, която да продава изобретенията му, регистрирал сайта surfbook.com и създал пилотна система, но починал през 2004 г. Семейството на изобретателя, включително вдовицата му, прибегнали до помощна на компанията Рембранд, която помага на изобретателите и собствениците на патенти да засилят битката си срещу компаниите, които използват изобретенията им без да плащат за тях. В съдебните документи се посочва, че един от собствените патенти на Фейсбук цитира един от патентите на Ван Дер Меер, което означава, че компанията е знаела за нарушението.

Хага – Холандия