Турските власти носят отговорност за сигурността на холандските дипломати в Турция, заяви днес холандското външно министерство, реагирайки на ескалиращия конфликт между двете държави.
За известно време днес от холандското консулство в Истанбул се вееше турският флаг, вместо холандския, което доведе до оплакване от страна на холандското правителство.

Dutch riot police break up pro-Erdogan demonstration in Rotterdam

Положението е неразбираемо. Турските власти носят отговорност за сигурността на холандската дипломатическа мисия в Турция. Ние подадохме жалба до турските власти„, посочи холандското външно министерство.
Асошиейтед прес предаде, че мъж се е изкачил на покрива на холандското консулство в Истанбул и е сменил флага на Холандия с този на Турция. Телевизионен репортаж показа мъж, който стои на покрива на сградата и вика: „Аллах акбар„.
Малка група мъже с турски знамена се виждат пред сградата на консулството. Те скандират „Расистка Холандия“ и „Проклета Холандия
Инцидентът стана днес сутринта на фона на ескалиращо напрежение между двете страни, след като Холандия попречи на двама турски министри да агитират за референдума в Турция сред турските избиратели в Холандия.
Частната агенция Доган съобщи, че консулството по-късно е свалило турския флаг и е върнало обратно холандския, съобщава още АП.
Източници от турското президентство, твърдят, че флаговете били сменени от служители на холандското консулство и не е имало намеса отвън.

Dutch flag swapped for Turkish flag at Dutch consulate, Istanbul, as tensions mount

Премиерът на Дания Ларс Льоке Расмусен обяви днес, че от солидарност с Холандия, предлага отлагане на посещението на турския премиер Бинали Йълдъръм в Копенхаген.
Неотдавнашните нападки на Турция срещу Холандия не може да не бъдат засегнати на предстоящата среща. Имайки предвид това, аз предложих на турската страна да я отложим„, се посочва в прессъобщение на датския премиер.
Двустранните разговори между премиерите на Дания и Турция трябваше да се състоят този месец. Ръководителят на датското правителство обяви, че Копенхаген следи събитията в Турция „с голяма тревога
При обикновени обстоятелства, това не би попречило на срещата и ние бихме изказали нашите опасения открито. Но, отчитайки характеристиките, които Анкара даде на западните демокрации, срещата би означавала, че Дания се отнася към действията на Турция по-меко отколкото е в действителност„, добави Расмусен. „При обикновени обстоятелства за мен би било удоволствие да поговоря с г-н Йълдъръм, както това стана в Анкара на 10 декември„, посочи датският премиер.
Дипломатическият скандал между Амстердам и Анкара започна вчера с отказано разрешение за кацане в Холандия на самолета на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който искаше да говори на митинг пред турски избиратели в Ротердам. Холандските власти забраниха изявите в страната на турски политици, които набират подкрепа за референдума за конституционни промени в Турция следващия месец. Независимо от забраната, вчера от Германия в Холандия пристигна турската министърка на семейството и социалната политика Фатма Бетюл Саян Кая. Холандската полиция не й даде възможност да говори пред турската диаспора и също така блокира входа на турското консулство. Няколко часа по-късно министърката бе обявена за „нежелан чужденец“ и с полицейски ескорт бе изпратена до границата с Германия.
В отговор турският премиер критикува действията на Холандия и заяви, че Анкара ще предприеме „най-сурови“ ответни мерки. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и външният министър Мевлют Чавушоглу обвиниха Холандия в „нацизъм“ и „фашизъм„.

Провокативните изявления на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който сравни холандците с нацисти, не помагат да се уреди дипломатическият спор между двете страни, заяви холандският премиер Марк Рюте.
Рюте каза, че Холандия не иска конфронтация с Анкара, но ще трябва да обмисли други варианти, ако Турция не спре да прави подобни изявления.
Сега е в интерес на лидерите и в интерес на общата работа да се опитаме да намалим напрежението, но, разбира се, турците трябва да съдействат, а онова, което казват днес, не помага„, каза Рюте пред журналисти.