Канал. Дървен мост. На брега стои мъж с дървени обувки и глинена лула. Наоколо ливади с пасящи крави. И много мелници. Пейзаж, познат от картините на Рембранд.

Картината на нова Холандия е много по-разнообразна – плавателните канали на Амстердам, планините от сирене `Едам` и `Гауда` и луковиците лалета, синьо-бялата керамика на Delft и старинното кметство, корабостроителниците и оживлението в пристанището и по улиците на световния град.

Съвременност и традиция – тук те образуват единство на противоположностите.

Исторически холандската кухня била тясно свързана с кухнята на северна Франция, което все още може да се види в традиционните холандски ресторанти. През 15 век висшата кухня била достъпна само за висшето общество, но през 17 в. тя станала достъпна и за по-заможните поданици. Националната кухня се променила много през 19 в, заради бедността.

Регионална кухня

Североизточна Холандия

Обхваща провинциите Gröningen, Friesland, Drenthe, Overijssel and Gelderland. Този регион е с най-малко население и исторически е най-малко развития.

В региона на особена почит са различни сушени наденици от семейството на Metworst. В региона също се произвеждат традиционни пушени наденици, които са опущвани на дървени въглища и се сервират след като се сварят в топла вода. Те се консумират в компанията на различни ястия, но националното е

Hutspot

По време на нацистката окупация, ястието станало символ на свободата от окупация, понеже растенията, от които се прави растат скрити в земята, а морковите в него придават на ястието оранжев цвят, който символизира Холандското кралско семейство.

Продукти 4-6 порции:

750 гр крехко свинско месо

6 зърна черен пипер

2 даф. листа

750 гр картофи

750 гр моркови

500 гр лук

3-4 суп.лъж ситно нарязан магданоз

2-3 суп.лъж. масло

Сол

Приготвяне:

Месото и подправките се остават на тих огън, докато се сварят. Месото се изважда от бульона и в него се слагат нарязаните на малки кубчета моркови. Когато поомекнат към тях се прибавят нарязаните на дребно картофи и ситно нарязания лук. Бульонът се оставя да изври, а зеленчуците се пасират. Сервира се, като зеленчуковото пюре се залива с препържено масло, а върху него се подреждат филийките месо. Поръсва се обилно с магданоз.

Провинцията също така е източник на много сладкиши и кейкове. В контраст с южната холандска кухня, където сладкишите са по-меки и сиропирани, в този район сладкишите са с по-твърда текстура и са подправени с джинджър.

Закуска и обяд

Закуската и обяда в холандската кухня са обикновено студени – студени меса, сирена, и сладки топинги, докато вечерята се приготвя топла, когато всички се събират на масата.

Сирене

Едно от най-забележителните неща в Холандия е много високата консумация на млечни продукти и сирена. В Холандия сирене се консумира от сутрин до вечер – сирене към всяко ядене, сирене в супата, сирене в салатата, сирене с ананас, с шунка, с риба, сирене печено, на кубчета, на резени и т.н. Една от причините за това е, че Холандия е най-големия износител на сирена в света, затова я наричат `Страната на сиренето. Имената на градовете, които произвеждат световно известните сирена са Edam, Gouda en Alkmaar.

Време за чай/кафе

Холандците канят приятели след обяд, когато е koffietijd /време за кафе/, което се състои от кафе и торта или сладки, които се сервират между 10 и 11 ч. Преди обяд или между 7-8 часа след вечеря. Холандците пият кафе и чай през целия ден. В северна Холандия това кафе не се поднася с повече от една бисквита, което исторически е останало от протестанството в Холандия. След втората световна война съпругата на тогаващния министър председател на Холандия сервирала кафето с една бисквита на американски дипломат, който поради това бил убеден, че парите от плана Маршал се харчат разумно.

Кафето, което най-много пият холандците се нарича koffie verkeerd и наподобява кафе лате – равни части кафе и мляко. Те пият чая без мляко, отделно от това чая е много по-лек от типичния английски чай. Други топли напитки много популярни в Холандия са топла лимонада, наречена kwast /топла вода и лимонов сок/ и anijsmelk /топло мляко с анасон/.

Вечеря

Вечерята се сервира доста рано за европейските стандарти – към 18,00 часа и тя е традиционно единствената топла храна, която се яде през деня. Традиционната холандска вечеря съдържа голяма порция картофи и зеленчуци и малко парче месо с грейви. Типичната холандска вечеря включва stamppot /картофено пюре, смесено с други зеленчуци/ и супа от грах. Зеленчуците, които се сервират като гарнитура са например rode kool met appeltjes /червено зеле с ябълки/ или rode bieten /червено цвекло/. Традиционните подправки, които се използуват са дафинов лист, карамфил и оцет.

Ако вечерята започва с предястие, то това е обикновено супа. Най-предпочитана е граховата супа.

Snert/Холандска грахова супа

Тази супа изобилства с пресни зимни зеленчуци и парченца пушена шунка. Холандците използуват необичаен начин да проверят дали супата е приготвена както трябва или не – те слагат лъжица в нея, и ако лъжицата остане права – то тогава супата е приготвена перфектно.

Продукти

2 литра вода

500 гр. зелен грах

1 чаша нарязана шунка или пушени гърди

½ чаща нарязан праз

½ чаша нарязан лук

½ чаша нарязана целина

½ чаша нарязан морков

Магданоз

Сол и черен пипер

Приготвяне

Сложете вода в тенджера и оставете да заври. Добавете граха и варете около 1 час /ако е пресен/ и 10 мин, ако е замразен. Добавете всичко останало и варете на бавен огън около 1 час, като разбърквате от време на време.

Тази супа е по-вкусна, когато се консумира на следващия ден.

Поднася се с черен хляб.

Има няколко важни етикета на които холандците държат – трябва да се появите точно в определения час за вечеря. Другото много характерно е, че не трябва да започвате да се храните преди домакините да започнат с вечерята и да кажат ‘eet smakelijk’ /добър апетит/. Другото е, че вие не можете да ставате от масата, преди останалите да са приключили с вечерята. Даже и посещение в тоалетната по време на вечеря се смята за много грубо нарушение на етикета.

Месните ястия включват gehaktballen /кюфтета/, slavink /смляно месо, обвито в бекон/. На масата се сервира и boterjus /сос, който се приготвя от мазнината, в която е готвено месото/.

Празнична холандска кухня

По време на празници се консумират различни видове сладкиши. Когато в семейството се роди бебе, родителите сервират на гостите Beschuit met muisjes /бисквити с различни цветни пръчици/.

Фестивала на Sinterklaas /св.Никола/ се празнува на 5 декември. Св. Никола оставя подаръци в обувките на децата. На този празник холандците пият мляко с шоколад, и ядат сладкиши с канела, индийско орехче, карамфил, джинджър и кардамон – speculaas. Сладкищите се носят от помагача на св.Никола – Zwarte Piet /Черен Петър/ и са различни видове – pepernoten /с джинджър и ядки/, boterletter/сладкиш във формата на буква, пълен с бадемова паста, шоколадови букви и др.

Коледа в Холандия е типичен семеен празник. Традиционно семейството се събира на празничен закуско-обяд и на масата задължително има „Kerststol“ / хляб със стафиди и сушени плодове, често пълнен с бадемова паста/. Вечерята е отново семейна и на нея се сервират печено свинско или дивеч. Алтернативна традиция за Коледа е ‘gourmet’ – хората сядат заедно около gourmet-set / печка с плот/ и използуват малки тигани за да готвят различни видове месо, скариди и зеленчуци.

На Нова година, холандските домове миришат на пържено олио, защото се приготвят oliebollen/ малки понички/, appelflappen /понички с ябълки/ и appelbeignets /панирани ябълкови рингове/. Тези понички с мая се консумират поръсени с пудра захар или пълнени със сладко от ябълки, стафиди и са специално лакомство за Новогодишната нощ. Холандците са пренесли рецептата за oliebollen в Америка, където сега те са известни сега като донати.

Алкохолни напитки

Виното заема средна роля в холандската кухня, но има много традиционни марки бира и силни алкохолни ликьори. Най-известните производители на бира са Heineken на запад и Grolsch на изток. През 20-ти век големите пивоварни купили малките като ги принудили да продават техните марки и спрели производството на малките производители. Силните алкохолни напитки включват Jenever /джин/ и Brandewijn /бренди/, но също така kandeel /направено от бяло вино/, Kraamanijs /направен от анасонови семена/, Oranjebitter /вид портокалов ликьор, който се сервира на тържествата на кралското семейство/, Advocaat / ликьор от яйца, захар и бренди/.

Фаст фуд

Холандците имат свой собствен тип фаст фуд. Холандския тип фаст фуд винаги включва порция пържени картофи/ friet със сос и месо.

Най-често картофите са в комбинация от майонеза, кетчуп или кетчуп с подправки, специален сос / майонеза с пикантен кетчуп/ или майонеза с фъстъчен сос.

Месото обикновено е пържено, като включва frikandel/фрикадел /пържен кремвирш, приготвен от смляно месо – свинско, телешко или пилешко/.понякога се сервира в хляб, като тогава се нарича broodje frikandel.

Други видове бързо приготвени подобни продукти са kroket и bitterbal/малък вариант на крокета/. Основните съставки на крокетите са картофено пюре и смляно месо /телешко, свинско, пилешко, пуешко или риба/, изцеден бял хляб, яйце, лук и всичко това оваляно в галета. Крокета се оформя в цилиндрична форма и се пържи.

Друга вид фаст фуд е рибата. Най-популярната е сурова херинга, която се продава на пазарите и се яде с лук и кисели краставички. Яде се с ръка, като се хваща за опашката .

Други популярни ястия с риба са Kibbeling /малки парченца треска/, Lekkerbek /пържена треска, подобна на англ. Фиш енд чипс/, пушена змиорка и ролмопс.

Къде са моите пържени картофи