Започна гласуването на европейските избори. Старт даде Холандия. Днес гласуват и във Великобритания.

Избирателните секции в Холандия отвориха врати в 07.30 часа местно време (08.30 българско време). Кандидати за евродепутати са представители на повече от 10
партии, които се борят за 26 места в законодателния орган на ЕС.Обединеното кралство ще избира днес 73-ма свои представители в Европарламента.Евроизборите ще се проведат в рамките на четири дни в 28-те страни членки на ЕС.Според списание „Юръпиън войс“ за 751 места в Европарламента се състезават общо 17 хиляди кандидати от 524 партии. Очакват се значителни успехи за евроскептичните и популистки партии. Европейският парламент е единствената институция на ЕС, определена пряко от гражданите. Утре предстои гласуването в Ирландия и Чехия. В събота Чехия продължава да гласува, а в процеса ще се включат Словакия, Малта и Латвия. Останалите държави от ЕС, сред които и България, ще определят своите евродепутати в неделя, 25 май. Резултатите от изборите ще бъдат обявени не по-рано от 23.00 ч. централноевропейско време (полунощ в България) в неделя. Българските избиратели ще разпределят 17 мандата в новия ЕП. Гласуването е задължително в Белгия, Люксембург, Кипър и Гърция. Гражданите на Чехия, Ирландия, Малта и Словакия нямат правото да гласуват в чужбина.

Първата, учредителна сесия на новоизбрания Европейски парламент, ще се състои на 1 юли в Страсбург. През юли ще има и втора пленарна сесия, на която се очаква да бъде гласуван новият председател на Европейската комисия – процедура, която ще бъде извършена за първи път в историята на ЕС.

По официални данни ЕП струва на гражданите на Общността по 3,10 евро на година. Тази сума включва разноските за преводи на 24-те официални езика в ЕС на трите работни места на ЕП – в Брюксел, Люксембург и Страсбург. За сравнение германският Бундестаг струва по 8,20 евро годишно на гражданите, френският парламент – по 8,10 евро, а британският – по 7,30 евро.

От 2009 до 2013 г. ЕП е бил разгледан от 1 393 526 посетители.