Холандия блокира приемането на България и Румъния в Шенген

Холандия блокира приемането на България и Румъния в Шенген

Холандия блокира Холандия блокира

Холандското правителство ще се произнесе през 2012 г. по исканията за присъединяване на България и Румъния към Шенген, след изпитателен период за двете страни. 

Това заяви холандският  министър за имиграцията Херд Леерс, цитиран от Франс прес и БТА.     Изявлението му бе разпространено в писмен вид, за  да се избегнат по-нататъшни интерпретации на позицията на  Холандия.Още е прекалено рано, за да се вземе решение и без съмнение  ще трябва да мине известно време, преди да сме в състояние да  го направим, обясни Леерс.     

Освен това е наложително съдебните реформи в  България и Румъния да са ефективни и необратими, добави  министърът.    
Системата на Шенген се основава на взаимно доверие и  затова изискваме новоприетите страни ефективно да опазват  общите ни граници, отбелязва Леерс. 

Правителствата на страните-членки на Шенгенското  пространство очакват доклада на Европейската комисия, който  трябва да бъде публикуван през юли, за реформите на съдебната  система и за борбата с корупцията  в двете страни, отбелязва  агенцията.    
Внимателно проучваме  докладите по механизма за сътрудничество и оценка, а следващият  се очаква скоро, добавя Леерс.

Изпитателният срок ще продължи до следващия доклад на  комисията, предвиден за 2012 г., уточни  анонимен холандски  източник, цитиран от АФП.
Следващият мониторингов доклад ще е през юли с.г. 

Министрите на вътрешните работи на страните членки на ЕС най-вероятно няма да вземат решение за разширяване на  Шенгенската зона на днешната  среща в Люксембург. Това посочва радио Дойче веле, цитирано от “Фокус“.
И според информация на “Еуро Актив”  министрите на вътрешните работи на ЕС днес ще отложат разширяването на  Шенген за неопределен период, въпреки че Европейският парламент подкрепи  присъединяването на България и Румъния към зоната без гранични  проверки.
В сряда Европарламентът прие   с 487 гласа “за”, 77 “против” и 29 “въздържал се” резолюция, с която   подкрепи присъединяването на България и Румъния в Шенгенското   пространство.
Тази резолюция обаче има само консултативен характер.

Освен Холандия, на приемането на двете страни на този етап се противопоставят и Франция, Германия, Финландия, Швеция и Белгия,  въпреки че София и Букурещ са изпълнили техническите условия, съобщава  „ЕурАктив”.

Германия иска да се убеди, че ситуацията в (България и  Румъния) се нормализира и подобрява, що се отнася най-вече до  корупцията, юридическата сигурност и правовата държава“, заяви в  Люксембург германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер  Фридрих.    
Източници от германската делегация съобщиха, че Фридрих и  френският му колега Клод Геан са се споразумели да изчакат  публикуването на доклада на Европейската комисия през юли, преди  да вземат решение.

Решението за присъединяване към шенгенската зона се взима единодушно от Европейския съвет.

About Другата гледна точка

Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.

error: Alert: Съдържанието е защитено !!