СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ Хипотезата за заговор срещу ГЕРБ
пт. сеп. 30th, 2022

Хипотезата за заговор срещу ГЕРБ

С участието на Цветанов. Цветанов търси начин да си отмъсти и затова ще работи с ВМРО и НФСБ срещу ГЕРБ. Такава теза разви вчера лидерът на „Атака“ Волен Сидеров. Малко преди това името на Цветанов бе споменато и от Валери Симеонов. Има ли нещо?

Местните избори ще бъдат поредният „стрес тест” за управляващата коалиция. През последните дни отново пламнаха искри в разединения лагер на коалиционния партньор на ГЕРБ – „Обединени патриоти“ (ОП). Съвсем очаквано, тон повишават НФСБ и „Атака”. За разлика от ВМРО, които се представиха сравнително добре на евроизборите през май, двете формации получиха ниски резултати. Явно г-н Симеонов и г-н Сидеров възприемат слабите оценки, които им поставиха избирателите, като недвусмислен знак, че са необходими спешни промени в тяхната реторика, тактика и стратегия.

Нишката Цветанов

Лидерите на НФСБ и „Атака” са замислили да се измъкнат от електоралния „колапс” по начин, който не блести с особена оригиналност. Идеята е да се обвини някой друг от участниците във властта за случващото се в държавата – на принципа „Вярно, че сме на софрата, но нас не ни питат и затова се случват безобразията”. Любопитното е, че в случая става дума за задочен конфликт на тезите на Симеонов и Сидеров, в които значима роля е отредена на разжалвания след „Апартаментгейт” Цветан Цветанов.

Според лидера на НФСБ Валери Симеонов, през септември щяло да има „възраждане” на коалицията ОП. От контекста проличава, че ще се търси укрепване на връзките с ВМРО, а третото колело „Атака” ще изпадне окончателно от политическата формула. Същевременно Симеонов даде да се разбере, че заедно с ВМРО ще поставят на коалиционния съвет „тежки въпроси“ на ГЕРБ: „Държавата не върви на добре, в една тежка криза се намираме в момента – икономическо-политическа, защото България в последните месеци получава много тежки удари, основно икономически, това са тежкото състояние на българската енергетика, случаите с изключително високата цена на тока в резултат на борсовите спекулации. Продължава финансирането на ТЕЦ „Варна“ на Ахмед Доган с държавни пари. Няма да ви говоря за тежкия удар върху българското животновъдство, което нанесе африканската чума. Честито, два милиарда сме назад и ще става още по-зле. Третият удар върху икономиката на България – туризмът. Плажовете на България са една оглозгана от мутрите варена царевица. Това е!„, каза Симеонов.

Според него политическа криза има, а сигнал за това бил фактът, че ДПС си възвръщало позициите, които били силно отслабени по времето на Цветанов. Въпреки че НФСБ е коалиционен партньор на ГЕРБ, Симеонов не смята, че партията му носи отговорност за проблемите – те се диагностицират като резултат от дефекти в ГЕРБ, включително неоценената от Борисов „незаменимост“ на Цветанов.

Игра, в която участва и Цветанов

От своя страна Волен Сидеров, който не само бе освободен от поста председател на парламентарната група на ОП, но и изключен от нея, отхвърли възможността за общи кандидатури на „Атака” с останалите две партии от малкия коалиционен партньор. Според Сидеров, НФСБ и ВМРО по всяка вероятност ще си сътрудничат на местните избори: „Двете партии обмислят извиване на ръце, или притискане [на ГЕРБ], или някаква своя игра, в която участва и Цветанов. Имам данни за места в страната, където ВМРО и НФСБ ще бъдат подкрепени от структури на Цветанов. Знаете, че в структурите на ГЕРБ някъде има разпукване. Това ще бъде използвано и Цветанов ще търси реванш. На тези места Цветанов, неофициално, ще ги насочва към гласуване към НФСБ и ВМРО, които в комбинация ще играят срещу ГЕРБ на много места„, каза Сидеров.

Вижда се, че лидерът на „Атака” се опитва да брандира „колегите” си от ОП като отцепници, които ще се опитват да трупат актив, използвайки слабостите в ГЕРБ. Също като Симеонов, Сидеров сочи към Цветанов – тук обаче бившият несменяем шеф на предизборния щаб на ГЕРБ е споменат в негативен контекст.

Прочитът” на Сидеров, целящ да вкара интрига след коалиционните партньори, има своите основания. След разжалването си самият Цветанов намекна, че ще остане в голямата политика. И че е получил „покани” от политически лидери да се присъедини към техните формации. Поне в отделни случаи не е изключено структури, лоялни към Цветанов, да се заиграят с ВМРО и/или НФСБ. Същевременно в партията на Борисов „нощта на дългите ножове” отдавна е в ход. Структурите се прочистват от лидери, дължащи кариерното си израстване на Цветанов, които имат отцепнически амбиции.

Едва ли

Трудно е да се каже категорично дали „призракът” на низвергнатия Цветанов би причинил някакви поразии в ГЕРБ на предстоящите избори. Поне засега това изглежда малко вероятно. Макар да бе редуциран до „обикновен редник”, Цветанов не е клиент на прокуратурата. Но в случай, че реши да действа на гърба на Борисов, той може да бъде притиснат – „компетентните органи” биха могли да хвърлят нов поглед върху „Апартаментгейт” и другите скандали, в които е замесен.

В партологията е основополагаща тезата, че представителите на популистката радикална десница и левица залиняват и губят, когато се озоват в коридорите на властта; когато се прилепят прекалено силно до статуквото. Същевременно през последните години бяха регистрирани важни изключения от тази аксиома. „Лигата” на Салвини например силно укрепна в изпълнителната власт. В България ВМРО са пример за друго изключение от правилото. Докато НФСБ и „Атака” го потвърждават.

Предстои да видим дали стратегията за „дистанциране” на Симеонов и Сидеров ще даде резултат. Да, управленската формула може да бъде променена след местния вот, но въпреки всичко над главите на Борисов и ГЕРБ не се задават буреносни облаци. А дори и да има такива, те бързо ще бъдат разпръснати. С помощта на ДПС и „Воля”.