Грешноразбраният имунитет

Грешноразбраният имунитет Грешноразбраният имунитет

В Конституцията има един логичен, скромен и естествен текст, който дава основа на т.н. депутатски имунитет: „Чл. 69.
Народните представители не носят наказателна отговорност за изказаните от тях мнения и за гласуванията си в Народното събрание.”

Напълно логично е, че когато става дума за криминални и други престъпления, да влизат в сила : „Чл. 6.
(1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
(2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.”

В реалната действителност обаче, това съвсем не е така, предполагам че юристите в стремежа да си сложат предпазни ламарини отпред, отзад, отгоре и отстрани, като „независима” власт, в законите са дописали неизвестни нам божествени права и привилеги на депутатите. По този начин са се освободили напълно от всякаква отговорност и класификация на престъпленията! Представете си, че Цветанов публично застреля Сидеров в НС или обратно, пак ли ще се иска сваляне на депутатския имунитет, за да се съди  извършителят!? На кой юрист не е ясно, че за криминални престъпления имунитет няма и не трябва да има? Въпросите са риторични, но само при наличие на действуваща независима съдебна власт, а такава в България няма ! Всяко юристче хитро си слага ламаринки, защото не е сигурно дали утре Ганчо няма да дойде на власт и да му разкатае фамилията !? Затова главният номер е за се прехвърлят отговорността и задълженията, да се размият действията и конкретната, лична вина!  Конституцията и цялото ни законодателство е изградено и базирано точно на това, затова знакови дела се мотат по 10 и повече години, покриват се с давност, купуват се съдебни състави и защитават престъпниците с всички възможни средства ! Вече и на малолетните е ясно, че има нещо много гнило в България, но няма политическа и обществена воля да се оправи ! Партиите разделиха хората така, че престъпленията, несигурността, заплахите и омразата станаха нормално ежедневие !
В най -пресните събития свързани с имунитета на Сидеров, има очевиден, странен казус, свързан с исканията на прокуратурата !? За да се иска сваляне на имунитета, означава че има нарушение на чл. 69 от Конституцията, т.е. има политическо изказване и действие, което трябва да бъде санкционирано !? Искането на Главният прокурор е за хулиганска проява и криминално престъпление, защо му е нужен имунитет, кое пречи Сидеров да бъде осъден по бързата процедура, ако са събрани всички доказателства ? На кого е нужен политически процес ? Същите въпроси възникват и по делата срещу Цветанов? Сериозни съмнения за съдебен чадър се заформят за Борисов, Станишев, Плевнелиев…. Тези господа сами са избрали да влязат във взривоопасната, гуждоугодна, българска политика, трябва да бъдат наясно с публичността, прозрачността и огромната отговорност. За секунда не бива да мислят, че са имунизирани, че нещо ще се покрие с давност, че нещо ще им се размине и прости, относно извършено престъпление ! Тук става дума за умишлена ликвидация на българската държава и народ, дами и господа политици от всички цветове, а за това давност и смекчаващи вината обстоятелства няма ! Ако не сте достатъчно подготвени, нямате нужните знания, обслужвате волно или неволно чужди интереси, вървете си незабавно, преди народната присъда !

About Другата гледна точка
Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.