Глупостта е големият проблем на България. Но сега проблемът е в оцеляването на българското, даже във физическото оцеляване на българина. Идете по селата и там ще видите малките, истинските хора, с живите им проблеми. Това заяви пред водещите на Станция нова Иван и Андрей телевизионната легенда Кеворк Кеворкян.

В ексклузивно интервю за Нова ТВ мустакатият арменец коментира темите за силните на деня и състоянието на медиите.

Кеворкян определи експремиерът Сергей Станишев като мишка, която говори като съветска гимнастьорка. Хора като лидера на БСП били комуняги, които се правили на европейци.

Станишев идва от дома на властта, учи в Москва и без един работен ден става премиер. Преди това пък Филип Димитров, треторазряден адвокат с едно НЛО също стана премиер. После пък дойде един цар, който се отрече от историята. Още като продаде ордените на дядо си, стана ясно, че този човек няма отношение към историята. В мое интервю през 1990 година царят каза, че няма никакви претенции към властта в държавата и към имоти, а апетитите му се оказаха чутовни, коментира Кеворкян поведението на експремиера.

Той обясни, че много хора смятали, че има някакво лично отношение срещу бившия син министър-председател Иван Костов.

Не съм водил никаква кампания срещу него. Той сам го обяви по Би Ти Ви, а аз после го осъдих за това. Костов разбира много добре от своите си интереси. Ако се намери поне един българин, който да е забогатял от неговата работническо -мениджърска приватизация, ще паля всеки ден за Костов по четири свещи, иронично отбеляза легендарният водещ на “Всяка неделя”.

Новият президент Росен Плевнелиев, Кеворкян определи като другото аз на премиера Бойко Борисов.

Станишев не искаше Калфин да стане президент, а Бойко можеше да направи всеки друг президент. Плевнелиев е един номинален, обикновен български гражданин. Той не усеща ръката на историята, която му дава шанс, а сипе само баналности, заяви Кеворкян.

Той призна, че има усещането, че премиерът Борисов държи някак си историята за ръка и така раздава на парчета харизмата си на различни хора – сега на Плевнелиев, а после – на друг, коментира топ журналистът.

Според него Бойко Борисов носи мавзолея в себе си, но е опасно, да не си го самовзриви, предупреди Кеворкян.

Той призна, че за последно се е ядосал много на Мартин Карбовски за скалъпен репортаж с цигани  свидетели, насочен срещу българската православна църква. По думите на Кеворкян предаването на ученика му било вулгарно, а Карбовски един път месечно трябвало да го слагат в клетка и да го държат там, за да се усмири.

Гостът на Иван и Андрей изрази несъгласие, че чрез медиите се атакуват владиците за притежаваните от тях луксозни автомобили и придобивки, а в същото време никой не реагира и не се възмущава срещу колите на богатите, на мутрите и олигарсите.

Популярният телевизионен водещ не отмина и въпросът защо пише в жълт вестник. Той изрази мнението, че по този начин думите и мислите му достигали чрез един голям тираж до много повече хора.

Ако не се интересувате от жълтите неща в тази медия, четете само моите две страници там, аз нося отговорност за това, за което пиша, подчерта Кеворкян.

Според него словото в телевизиите е напълно изпразнено от съдържание и пред зрителите излиза само един словесен баласт.

Кеворкян посъветва българските медии да търсят умнотата, за да постигат резултати.

Той призна, че ако днес трябва да търси събеседник пожелание, би искал да разговаря с покойната си майка.

Топ журналистът констатира още, че всичко се е износило и вече няма любопитни, интересни хора за събеседници. Според него Бойко Борисов може да бъде обявен за водещ № 1 в страната, защото с лекота успявал да дирижира работата на журналистите и даже да ги иронизира, без те да се усетят.

Кеворкян бе категоричен, че дори ако попадне в ада, не иска да му се случва да гледа тъпа телевизия.