Подарък или подкуп?

Почтен = ограбен Почтен = ограбен

И малкият подарък е понякога с чудодейно въздействие. Вярно, но не съвсем. Ако искате да подарите нещо от името на фирма, много внимавайте кому какво дарявате, защото не е изключено това да Ви излезе твърде солено.

Подаръкът в Китай минава за част от бизнеса, без да се осъзнава като корупция. Известно е, че в делника на китайския бизнес неформалните, лични контакти по традиция играят по-важна роля от спазването на правила и закони. Контакти, които се поддържат включително с подаръци и щедри покани.

Без подарък няма оправия

Тъкмо в близост до правителствени и управленчески сгради има много магазини, които продават отбрани напитки и цигари. Защо ли? Иска ли да прокара някоя свой продукт, бизнесменът има нужда от одобрението на партийните ръководители, а следователно и от подаръци като скъп ликьор и луксозни цигари.

На пресконференции журналистите пък по правило намират в информационните папки, които им се връчват, и плик с пари – около 35 евро “пътни“, както китайските журналисти наричат тези подаръци. Германски фирми също им дават такъв вид “подаръци“.

Включително някои германски производители на медицински уреди правят дарове на китайските шефове на болници – скъпи пътувания в САЩ или пък в Европа. Така са сигурни, че продуктите им ще се продават на китайския пазар. “В Китай не е невъзможно, само че е много, много трудно да се правят сделки без подкуп“, казва Щефан Ротлин от Центъра за международна бизнес-етика в Пекин.

Там, където подаръкът е опасен

Само не се опитвайте да правите фирмени подаръци във Великобритания! Преди коледните празници тази година Royal Mail отново предупреди: “Който приема подаръци, много да внимава, за да не изпадне в нарушение на закона за борба срещу корупцията!” Положението може да стане напечено за всеки, който приема бакшиш, надхвърлящ 30 паунда (около 35 евро). Бакшишът е разрешен, но в никакъв случай като отплата за облагодетелстване на клиента.

Пощальоните във Великобритания печелят по около 26 000 евро годишно; обичайно е по Коледа хората да им се отблагодаряват за донесеното писмо или картичка с няколко дребни монети. Само че от 1 юли на Острова действа един от най-строгите антикорупционни закони в света и за подкуп той предвижда парични глоби в неограничен размер, а в определени случаи и до десет години затвор.

Американското златно правило

В САЩ също трябва много да внимавате на кого какъв подарък правите. Дори за книга или пък за бутилка вино, предназначени за бизнес партньор, трябва да се иска съгласието на шефа на фирмата, от която излиза подаръкът. Според американското право подаръците в бизнеса са допустими, само че трябва да бъдат скромни.

Златното правило за фирмения подарък гласи: колкото по-дребен, толкова по-безрисков. Поканите на частни яхти са табу, парите в брой – също. “Стана опасно изобщо да подаряваш нещо“, казва Моро Уолфе от адвокатската кантора Duane Morris. Дори поканата за вечеря се смята вече за подкуп.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
About Другата гледна точка

Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.