СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ Germanwings crash "Джърмануингс"
пт. сеп. 30th, 2022

Катастрофата със самолета на „Джърмануингс„, при която загинаха 148 души, отново изважда на дневен ред въпроса за сигурността на въздухоплаването. Статистически опасността е нищожна, твърдят специалистите.

През миналата година се случиха 12 тежки самолетни катастрофи, при които загинаха общо 641 души. За периода 2009-2013 са преброени средно по 19 самолетни катастрофи годишно със средностатистически брой на жертвите от 517 души годишно, съобщава Международната асоциация по гражданско въздухоплаване IATA.

Да летиш е безопасно

През 2014 година една самолетна катастрофа се пада средно на 4,4 милиона полета. Това е коефициент от 0,23 катастрофи на един милион полета – най-ниският в историята на гражданското въздухоплаване. „Темата за сигурността на въздухоплаването винаги присъства на челно място в медиите, но независимо от това мога да Ви уверя, че летенето със самолет е сигурно” казва шефът на IATA Тони Тайлър. Той все пак уточнява, че след мистериозното изчезване на малайзийския боинг производителите са единодушни: трябва да се подобрят методите за проследяване на всеки полет.

През миналата година Малайзийските авиолинии бяха сполетени и от още една тежка катастрофа. Сваленият над Източна Украйна самолет така и не влезе в статистиката на IATA, защото технически погледнато това беше не катастрофа, а атентат. Холандските специалисти все още не са излезли с окончателна оценка на причините. В момента украинското правителство и повечето западни наблюдатели смятат, че машината е била свалена от проруските сепаратисти, докато Русия обвинява украинските власти. Едно скорошно разследване на германски журналисти показва, че самолетът най-вероятно не е бил атакуван от изтребител, а е свален с ракета земя-въздух тип „Бук„.

И все пак…

Двете трагедии с малайзийски самолети превръщат 2014 година в тъжно изключение – независимо, че цифрите на IATA говорят друго. Ето защо специализираното издание Aero International излезе със заглавие: „Приключиха ли годините на сигурност?” То припомня, че през миналата година жертвите от самолетни катастрофи всъщност са 970. Дори като имаме предвид, че през годината са били продадени 3,3 милиарда самолетни билета, статистическата нищожност на риска изобщо не отменя трагичния факт, че са загинали близо 1000 души.

Най- голямата самолетна катастрофа в Европа за последните десетилетия се случи в Тенерифа през 1977 година. Тогава един стартиращ холандски боинг се блъсна в машина на ПанАм, която чакаше на пистата. Загинаха 547 души. Това е и най-голямото кръвопролитие в историята на гражданското въздухоплаване, което не е причинено от терористи.