Франция направи съдбоносен избор за бъдещето си. Новият президент е проевропейски ориентиран и има намерение да реформира френската икономика из основи.

Победителят от втория тур на президентските избори във Франция се казва Еманюел Макрон. Според първите официални данни, бившият инвестиционен банкер събира над 65,5% процента от гласовете и категорично изпреварва кандидатката на крайно десния „Национален Фронт” Марин Льо Пен.

Макрон, който създаде новото движение „Напред”, има славата на проевропеец. Известни са намеренията му да реформира френската икономика, за да я направи конкурентоспособна в условията на глобализацията. Неговата конкурентка Льо Пен следва радикален антиевропейски курс. Тя стресна редица френски избиратели с намерението за отказ от еврото и референдум за излизане на страната от ЕС.

39-годишният Макрон ще е най-младият президент в досегашната история на Франция.

#France2017: Emmanuel Macron is elected president of France!

-да бъде премахнат местният жилищен данък;
-пълно възстановяване на разходите за културни прояви, зъбни протези и слухови апарати;
-орязване на данъчните ставки за социалните придобивки на хората с ниски доходи в комбинация с данъчни спирачки за техните работодатели.
-поддържане на бюджетния дефицит под задължителните за Европейския съюз 3% от БВП;
-намаляване на безработицата от 10 до 7% в края на петгодишния президентски мандат;
-инвестиции за 50 милиарда евро и съкращаване на държавните разходи до 60 милиарда евро годишно;
-намаляване на корпоративните данъци от 33,3 до 23 на сто;
-35-часовата работна седмица да остане, а компаниите да решават чрез преговори какво да бъде реалното работно време;
-ниско платените работници да бъдат освободени от някои социалноосигурителни вноски;
-15 хиляди места в затворите, да бъдат наети допълнително 10 хиляди полицаи и де се увеличат разходите за отбрана до 2% от БВП (сега са 1,8 на сто)
-намаляване с една трета на числеността на Сената и на Националното събрание, съкращаване с една четвърт на персонала на местните власти и забрана за депутатите да назначават свои роднини като асистенти.

France Presidential Еманюел Макрон