Фолксваген замразява плановете за завод в Турция

Фолксваген замразява плановете за завод в Турция Фолксваген замразява плановете за завод в Турция

Фолксваген замразява плановете за завод в Турция

Фолксваген очевидно замразява плановете си за изграждане на завод в Турция. Причината: турската военна операция в Сирия. Но както научаваме от германската преса, това не означава непременно окончателен отказ от проекта.

Фолксваген спира преговорите за завода в Турция“, “Плановете за завод в Турция очевидно са замразени заради Сирия“, “Войната в Сирия застрашава завода на Фолксваген в Турция“, “Фолксваген наблюдава развитието в Сирия с голяма загриженост” – това са само част от заглавията, които могат да се прочетат в днешната германска преса по повод планираната милиардна инвестиция на Фолксваген, на която до последно се надяваше и България.

Заради нахлуването в Сирия

Навлизането на турските войски в Северна Сирия може да разколебае Фолксваген да построи новия си завод именно в Турция, отбелязва списание “Шпигел“. Цитиран е говорител на концерна, според когото Фолксваген се намира “във финалната фаза” на планирането, но наблюдава развитието в Северна Сирия “много внимателно и с голяма загриженост“.

Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” пръв съобщи за този обрат в позицията на Фолксваген. Изданието цитира експерта Ердал Ялчън, професор по международна икономическа политика в университета в Констанц, според когото правителството на провинция Долна Саксония, което има право на вето по решението за завода, би могло да спре инвестицията.

Решението в полза на Турция е така или иначе спорно, пише в тази връзка “Шпигел“. Европейският съюз упреква Ердоган, че ограничава основни свободи, на което обаче Фолксваген отвръща, че Турция от години е третирана като кандидат за еврочленство.

Подписването на договора за завода засега се отлага, пише и “Ди Цайт“. Изданието цитира източници от Фолксваген, според които на фона на турската военна операция в Северна Сирия няма как да бъде гласувано решение в полза на Турция.

За окончателен отказ не може да се говори

Ханделсблат” припомня на свой ред, че до взимането на решението в полза на Турция се е стигнало след продължили с месеци дискусии по върховете на Фолксваген, а Турция е била предпочетена пред България по финансови съображения и заради по-добрите пазарни шансове. Но след навлизането на турски войски в Сирия положението се промени из основи, коментира “Ханделсблат“.

От гледна точка на голям концерн като Фолксваген, който възнамерява да инвестира над 1 милиард евро, поне за момента обстоятелствата са твърде непредсказуеми. А има и опасност от сериозен имиджов срив. Въпреки това обаче за окончателен отказ не може да се говори, подчертава “Ханделсблат“, позовавайки се на анонимни източници.

About Другата гледна точка
Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.