СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ Фолксваген замразява плановете за завод в Турция
пт. сеп. 30th, 2022

Фолксваген замразява плановете за завод в Турция

Фолксваген очевидно замразява плановете си за изграждане на завод в Турция. Причината: турската военна операция в Сирия. Но както научаваме от германската преса, това не означава непременно окончателен отказ от проекта.

Фолксваген спира преговорите за завода в Турция„, „Плановете за завод в Турция очевидно са замразени заради Сирия„, „Войната в Сирия застрашава завода на Фолксваген в Турция„, „Фолксваген наблюдава развитието в Сирия с голяма загриженост“ – това са само част от заглавията, които могат да се прочетат в днешната германска преса по повод планираната милиардна инвестиция на Фолксваген, на която до последно се надяваше и България.

Заради нахлуването в Сирия

Навлизането на турските войски в Северна Сирия може да разколебае Фолксваген да построи новия си завод именно в Турция, отбелязва списание „Шпигел„. Цитиран е говорител на концерна, според когото Фолксваген се намира „във финалната фаза“ на планирането, но наблюдава развитието в Северна Сирия „много внимателно и с голяма загриженост„.

Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ пръв съобщи за този обрат в позицията на Фолксваген. Изданието цитира експерта Ердал Ялчън, професор по международна икономическа политика в университета в Констанц, според когото правителството на провинция Долна Саксония, което има право на вето по решението за завода, би могло да спре инвестицията.

Решението в полза на Турция е така или иначе спорно, пише в тази връзка „Шпигел„. Европейският съюз упреква Ердоган, че ограничава основни свободи, на което обаче Фолксваген отвръща, че Турция от години е третирана като кандидат за еврочленство.

Подписването на договора за завода засега се отлага, пише и „Ди Цайт„. Изданието цитира източници от Фолксваген, според които на фона на турската военна операция в Северна Сирия няма как да бъде гласувано решение в полза на Турция.

За окончателен отказ не може да се говори

Ханделсблат“ припомня на свой ред, че до взимането на решението в полза на Турция се е стигнало след продължили с месеци дискусии по върховете на Фолксваген, а Турция е била предпочетена пред България по финансови съображения и заради по-добрите пазарни шансове. Но след навлизането на турски войски в Сирия положението се промени из основи, коментира „Ханделсблат„.

От гледна точка на голям концерн като Фолксваген, който възнамерява да инвестира над 1 милиард евро, поне за момента обстоятелствата са твърде непредсказуеми. А има и опасност от сериозен имиджов срив. Въпреки това обаче за окончателен отказ не може да се говори, подчертава „Ханделсблат„, позовавайки се на анонимни източници.