СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ Финландия взе историческо решение: иска да влезе в НАТО - България Новини
нд. авг. 14th, 2022

Финландия взе историческо решение: иска да влезе в НАТО

Финландия, която има 1300 км граница с Русия, взе историческо решение след нападението срещу Украйна – да се присъедини към НАТО. Вероятно е Швеция да я последва.

В съвместна декларация финландският президент Саули Нийнистьо и министър-председателката Сана Марин заявиха, че Финландия иска да се присъедини към НАТО. „Финландия ще подаде заявка за членство в НАТО без забавяне„, се казва в съобщението. Двамата политически лидери споделят мнението си, че членството в НАТО ще укрепи сигурността на Финландия, а и тя в качеството си на членка ще укрепи отбранителния съюз.

Дебатът за членството на Финландия в Алианса се разгоря след нападението на Русия срещу Украйна, същевременно идеята за присъединяване към НАТО започна да получава все по-голямо одобрение – заради 1300-километровата граница между Русия и Финландия.

Засега официална заявка за членство не е внесена – необходимо е одобрението на Социалдемократичската партия на Марин, а и в парламента все още се водят дискусии. Но заявката би могла да бъде внесена още в началото на следващата седмица.

Швеция върви в същата посока

Паралелно се очаква и становището на Швеция по отношение на кандидатурата за членство в НАТО – Социалдемократическата партия на министър-председателката Магдалена Андершон ще се произнесе в неделя, в понеделник темата ще бъде разгледана в парламента. Предположенията са, че Швеция и Финландия ще подадат кандидатурите си за НАТО почти едновременно или с разлика от само няколко дни.

Редица членки на Алианса като Германия, Франция, Великобритания, Полша и САЩ вече увериха, че ще подкрепят членството. И двете държави разполагат с модерни и компетентни въоръжени сили, които изпълняват натовските стандарти, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Очаква се решението за отваряне на вратите на НАТО за Финландия и Швеция да бъде взето на срещата на върха на организацията през юни в Мадрид.