СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ Фандъкова и Манолова - Битката за кметския стол в София
пт. сеп. 30th, 2022

Фандъкова и Манолова – Битката за кметския стол в София

Вече е официално: Мая Манолова и Йорданка Фандъкова влизат в битката за София. Битка, от която този път зависи много. Защото ако кандидатката на ГЕРБ загуби, това може да се окаже началото на края на кабинета „Борисов

Битката за кметския стол в София може би няма да е най-оспорваната на предстоящите местни избори, но със сигурност резултатът от нея ще има важни последици. Особено за изпълнителната власт. Ако Фандъкова загуби, това може да се окаже началото на края на управлението на ГЕРБ. А в случай че кандидатката на ГЕРБ запази своя пост, на който е вече цели десет години, това ще бъде красноречив знак, че надмощието на Борисовата партия ще продължи.

Още нищо не е решено

Социологически изследвания побързаха да посочат, че се очертава балотаж между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова, който вероятно няма да бъде спечелен от сегашната кметица. Тази прогноза обаче беше направена, преди двете да бяха обявили, че ще участват в състезанието; преди да сме научили какви ще бъдат екипите им (това е особено важно за г-жа Манолова – кой точно ще я подкрепи, дали, както се очертава, може да разчита не само на БСП, а например и на Слави Трифонов и пр.); преди жителите на столицата поне в един дебат да са видели и чули кандидатите (не само Манолова и Фандъкова, а всички).

С други думи: от социологическа гледна точка става дума за мерене на „неродени Петковци”. Много неща могат да се случат до октомври – все пак има близо два месеца до деня хикс.

Драскотини по имиджа на Фандъкова

Факт е обаче, че имиджът на г-жа Фандъкова бе силно накърнен през последната година. Година, в която в центъра на София изникнаха грозни рани, отвориха се окопи, загърмяха тежки строителни машини. И не, тук съвсем не става дума за естетиката (за кривите плочки и пр.). Нито дори за това, че работният режим и бизнесите на много хора пострадаха от ремонта. Казано без недомлъвки, основният въпрос гласи: Къде са ни парите? Ще преглътнат ли софиянци съмненията за злоупотреби при реализирането на безкрайните ремонти? За момента изглежда, че бившият зам.-кмет Евгени Крусев ще „опере пешкира”, но дали гражданите продължават да дават доверие на г-жа Фандъкова? Дали продължават да вярват, че не е замесена? Изследвания от лятото все пак показаха, че близо 50% не одобряват сегашната кметица. Ето това е важното, а не какви са „трите приоритета“ на Фандъкова.

За мнозина остава пълна загадка защо ГЕРБ показаха такава липса на гъвкавост при определянето на своя водещ кандидат за София. Толкова ли нямаше други имена с по-малко петна по имиджа? Защо не бе даден шанс например на някои от младите кметове на райони в столицата, които са демонстрирали нелоши мениджърски качества. Или пък на някое ново лице? Какъв е този абонамент за кметския пост? Така човек остава с впечатлението, че ГЕРБ подценяват състезанието в столицата. Да не се окаже, че Фандъкова е новата Цачева?

https://www.instagram.com/tv/B187no4n96X/?utm_source=ig_web_copy_link

Другото лице на Манолова

Що се отнася до „бремето” на омбудсмана – то е триизмерно. Или по-точно – триглаво. В съзнанието на повечето хора Мая Манолова си остава едно от остриетата на БСП. Тя трудно може да влезе в обувките на Радев, който успя да победи кандидатката на ГЕРБ – просто неговата пъпна връв, свързваща го с БСП, не бе толкова очебийна. Да не забравяме, че Мая Манолова носи и етикетите „сестра Галева” и „поддръжничка на Орешарски”.

Поради всичко това съвсем не е сигурно, че Манолова може да спечели битката за София. Открай време столицата е твърдина на градската десница. И при евентуален балотаж мнозина представители на тази десница може и да дадат гласа си за кандидатката на ГЕРБ – само и само София да не почервенее от срам. И малко на принципа: „Познатото зло боли по-малко от непознатото”.

И още нещо: вторачването в битката Манолова – Фандъкова води до неглижиране на останалите кандидати. А те не бива да бъдат изключвани от надпреварата. Забравя се също така, че по-важен от кметския стол е местният парламент. Как би работила г-жа Манолова с един общински съвет, в който ГЕРБ, ДБ и други формации непрекъснато блокират нейните предложения и инициативи