Фалшив университет Доналд Тръмп

Фалшив университет Доналд Тръмп Фалшив университет Доналд Тръмп
Магнатът Доналд Тръмп отново отива на съд – този път е обвинен, че събирал хиляди долари на студенти през фалшив университет в щата Ню Йорк с обещанието, че ще ги направи богати, гръмнаха американските медии. Главният прокурор на щата Ерик Шнайдерман заведе иск срещу богаташа за 40 милиона долара заради източване на пари от студенти в Университета “Тръмп“. Учебното заведение трябвало да предоставя висококачествени образователни услуги, но всъщност само събирало средства от клиентите си. “Никой, независимо от това колко богат и популярен е, няма право да мами работещите нюйоркчани
Според Шнайдерман университетът привличал хора в скъпоструващи, но безполезни курсове. Той твърди в иска си, че са завлечени над пет хиляди курсисти. Платената от тях сума била около 40 млн. долара, за колкото е и искът за обезщетения на студентите, направен от Шнайдерман. Делото е заведено срещу трима души – магната Доналд Тръмп, срещу бивш изпълнителен директор на университета и срещу самия институт. До 2010 г. висшето учебно заведение се нарича Университет “Тръмп“, а след това Предприемачески институт “Тръмп“. Властите установили, че между 2005 и 2010 г. той е работил без лиценз и не отговарял на изискванията да бъде университет. Студентите обаче били убедени, че посещават утвърден университет, и били мамени да плащат за най-различни курсове, които трябвало да ги обучат на инвестиционните техники на Доналд Тръмп.В института се провеждали 3-дневни курсове за недвижими имоти, но те били по-скоро за зарибяване, твърди прокурорът, цитиран от в. “Гардиън“. От тях ставало ясно, че се нуждаят от още обучение, за да изучат всички тънкости. Наръчник на преподавателите в института нарежда на инструкторите никога да не казват на курсистите, че 3 дни са достатъчни, за да станат успешни бизнесмени, обяснява Шнайдерман.На курсисти, заплатили за обучението си между 10 000 и 35 000 долара за “Елитни курсове Тръмп“, били обещани индивидуални инструкции, докато сключат първата си сделка. Те очаквали дори лична среща с Доналд Тръмп, но вместо това получавали само възможност да се снимат на фона на снимка на милиардера в цял ръст.От съдебния иск става ясно и че Тръмп не е участвал по никакъв начин в определянето на учебното съдържание на курсовете, нито пък е подбирал лично преподавателите, както са смятали студентите. Университетът “Тръмп” се е ангажирал с измами на всеки един етап от обучението на курсистите. Университетът, със знанието и участието на Доналд Тръмп, е използвал неговото име и положението му на известна личност, за да се възползва от записалите се, които вярвали в марката “Тръмп“, обяви завчера прокурорът Шнайдерман.Самият магнат отхвърли веднага всички обвинения, като ги нарече лъжливи и политически мотивирани. Адвокатите му са събрали повече от 11 хиляди документа, в които курсистите обясняват ползата си от курсовете. Адвокатът на Тръмп Майкъл Коен заяви пред Асошиейтед прес, че заведеното от Ерик Шнайдерман дело е пълно с неточности и че Тръмп и неговият университет никога не са лъгали никого. В подадените по делото атестации на студентите 98% от тях били обявили, че програмата е “отлична”. 
Адвокатът от своя страна обвини прокурора, че е започнал кампания срещу Доналд Тръмп, защото смятал, че магнатът и различните му компании не са дали достатъчно пари за политическите кампании на Шнайдерман. “Доналд Тръмп няма да се остави да бъде изнудван от когото и да е, включително и от главния прокурор“, заяви Майкъл Коен. Забърква се с партньор от мафията в проект във Флорида. През юли срещу Доналд Тръмп бе заведено още едно дело от измамени вложители в хотелски комплекс във Флорида, които досега са изгубили 8 милиона долара, предаде Би Би Си. 75 купувачи, които трябвало да станат собственици на 53 имота в луксозния “Тръмп интърнешънъл хотел енд плаза“, са останали на сухо. Те се оплакват, че са били държани в пълно неведение за ограничената роля, която магнатът имал в проекта. Тръмп дал лицето си за строежа по закона за лицензите, но всъщност не бил истинският предприемач. Купувачите били обезпокоени от факта, че в проекта участвал като партньор на Тръмп бившият осъден Феликс Сейтър, за когото се разкрило, че е имал връзки с мафията в миналото. На тези обвинения адвокатите на магната отговарят, че “понякога един бизнеспартньор не е толкова добър, колкото той би искал“. Списание “Форбс” изчисли, че само в рамките на тази година до юни Доналд Тръмп е спечелил 63 милиона долара. Голяма част от приходите си магнатът получава, като дава името си за различни проекти, в които има минимално участие.
About Другата гледна точка
Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.