СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ Facebook иска по-малко цензура на новините
вт. окт. 4th, 2022

Ще започнем да позволяваме публикуването на повече материали

Facebook съобщи, че ще позволи повече графични и потенциално смущаващи новини да бъдат разпространявани в социалната мрежа.

Ще започнем да позволяваме публикуването на повече материали, които хората считат за значими новини или важна за общественото мнение информация, дори ако това нарушава нашите правила

The cover of the Norway’s largest newspaper, with the opening of the letter to Facebook.

Промяната в политиката на Facebook идва месец след като социалната мрежа предизвика полемика чрез цензурирането на емблематичната снимка на Napalm Girl, заснета по време на войната във Виетнам и изобразяваща голо момиче, бягащо от войници. Тя беше публикувана на страницата на норвежкия вестник „Афтенпостен”, припомня в. „Гардиън”. Вчера на ръководството на социалната мрежа му се наложи да се извини и за свалянето на видео за рака на гърдата, постнато от Шведското онкологично общество, което беше категоризирано като „обидно”.

За разлика от горепосочените примери Зукърбърг отказа да наложи цензура на кандидата за президент на САЩ Donald Trump за умишлената му употреба на „език на омразата”, насочен към мюсюлманите, независимо, че това е в нарушение на правилата на Facebook.