10 неща, които не трябва да правите във Facebook

10 неща, които не трябва да правите във Facebook

Facebook Facebook

Потребителите на популярната социална мрежа Facebook много често пускат  обидни или провокиращи неща в своите профили и ги споделят със света,  като понякога тези статуси или снимки могат да бъдат сметнати за  престъпление, при това в буквалния смисъл на думата. Интернет сайтът  Techland направи класация на десетте неща,  които не трябва да правят потребителите в социалната мрежа, освен ако  не искат да изтърпят негативни за тях последствия. Сайтът призвова  хората да бъдат по-разумни преди да слагат нещо в техните Facebook  профили. Все пак всичко пуснато на него става в някаква степен публично  достояние.

1. Не казвайте колко мразите работата си.

Изкушаващо  е да можете да споделите с всички своето недоволство към работното си  място, но не забравяйте факта, че може вашият работодател да ги види.  Например Джун Тавитин-Сипъл бивша преподавателка в средното училище в  Кохасът, САЩ е принудена да напусне, след като написала на своя статус  във Facebook, че родителите на местните деца са “арогантни снобари“,  докато някои от децата, които тя обучава ги описва като “торба бацили“.  Въпреки, че може нейните постове в социалната мрежа да не са искрени, тя  губи работата си, която й дава приход от 100 хил. долара годишно, което  можеше да не се случи ако не беше споделила мнението си в интернет.

2. Не показвайте, че пиете алкохол ако не сте навършили пълнолетие

Американската  полиция вече изследва снимките пуснати в социалната мрежа за граждани  на САЩ, които нямат нужните години за да употребяват алкохол. Няколко  студенти от университета в Уисконсън “Ла Крос” могат да бъдат глобени,  след като публикували снимки от домашно парти, в което дават алкохол на  хора под 21 години (минималната възраст за консумация в страната).  Публикуването на снимки, в които потребителите пият могат също така да  костват и работата ви, ако работодателят има подобна политика. Така  например е уволнена учителка от Бъроу Кънтри, Ирландия, защото е пуснала  снимки във Facebook на които се показва как пие бира в Дъблин. Въпреки  че тя отрича, че е пияна на снимките, ръководството на училището  преценява, че уронва престижа на институцията и я уволнява.

3. Не пускайте доказателства, че изневерявате

Бракоразводните  адвокати знаят как да използват Facebook. Според изследване на  американската академия на адвокатите по граждански дела 81% от техните  членове използват социалните мрежи, за да събират доказателства.  Facebook е номер едно сред техните предпочитания за събиране на  информация по дадено дело.

4. Не си обновявайте статуса, докато обирате къща

Ако  правите нещо незаконно, е повече от очевидно, че не трябва да оставяте  доказателства за това, което също така включва да не влизате в профила  си докато обирате къща, защото така може да бъдете проследени. Например  крадец е хванат, защото е проверил своя профил във Facebook от компютъра  в къщата, която е обрал. Така той оставил доказателства, че е влязъл  незаконно в чужда собственост.

5. Не искайте помощ, за да преписвате

Да  помолиш някой за домашната си работа по Facebook не е лошо нещо, но  когато започнеш да копираш отговори от постове това се превръща в  преписване. Британските студенти често използват този метод за  преписване на контролни, курсови или дори дипломни работи. Според  проучване на университета в Кембридж, 49% от анкетираните студенти  признават, че са взели чужда работа, докато 82% пък преписват директно  от Wikipedia. Това принуди университетите във Великобритания да  преразгледат своите правила, които дефинират кое е преписване и кое не.

6. Не пускайте голи снимки на бившето си гадже

Ако  сте ядосани на някое бившо гадже, не публикувайте в пристъп на гняв  нейни/негови интимни снимки в интернет, особено във Facebook. В Нова  Зеландия мъж беше осъден на четири месеца затвор, защото пуснал в  социалните мрежи голи снимки на бившата си.

7. Не изнудвайте хора чрез социалните мрежи

Изнудването  винаги е било нелегално, а чрез Facebook остава и дигитално  доказателство за това действие, което трудно може да бъде заличено.  Антъни Стансил беше осъден на 15 години затвор, защото измамил негови  съученици да публикуват свои голи снимки. Стансил бил на 18 години,  влязъл в социалната мрежа с профил, в който се представил за жена и  заблудил своите съученици да пуснат свои голи снимки, които той  използвал за да ги изнудва.

8. Не признавайте, че няма да си бъдете в къщи за дълго време

Крадците  използват все повече интернет, за да черпят информация и проверяват във  Facebook дали набелязаната им жертва ще си бъде вкъщи. Вълна от домашни  грабежи в Ню Хемпшир е осъществявана чрез подобна схема, в която  крадците проверяват в профилите на потребителите, дали скоро ще ходят  някъде на почивка. Жена от щата Вирджиния пък беше обрана, след като  споделила в социалната мрежа, че ще бъде на концерт в определен ден и  определен часови интервал. В същия случай обаче Facebook помогна за  разкриването на престъплението, след като нейн приятел след като  изгледал записа от охранителните камери разпознал един от 500-те  приятели на жената от щата Вирджиния.

9. Не споделяйте колко много нови скъпи неща сте си купили

Всички  знаем, колко е яко да се похвалиш какъв последен модел смартфон, таблет  или лаптоп са ти подарили за рождения ден, но това също така може да  бъде допълнителен стимул за крадците, които следят Facebook. Според  британската компания Legal&General потребителите на социалната мрежа  стават потенциални жертви на обири, след като престъпниците се  осведомят с какви скъпи устройства разполагате.

10. Не признавайте за извършено от вас престъпление

Във  Великобритания постовете могат да бъдат използвани като доказателства и  също така може да бъдат разпознати лица по Facebook. Като пример сайтът  посочва тези постове.

About Другата гледна точка

Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.

error: Alert: Съдържанието е защитено !!