Еврото е за всички-Jean-Claude Juncker

Jean-Claude Juncker 13-09-2017 Jean-Claude Juncker 13-09-2017

Юнкер: еврото е за всички

Председателят на ЕК иска всички страни от ЕС да въведат еврото. За тази цел Юнкер предлага държавите да получат финансова и техническа помощ. Ето какво още каза той по време на речта си за състоянието на ЕС.

Председателят на Еврокомисията (ЕК) Жан-Клод Юнкер иска всички държави от ЕС да въведат общата европейска валута. “Еврото е предопределено да стане единна валута на ЕС като цяло“, заяви Юнкер пред Европарламента в Страсбург. За да се помогне на държавите да предприемат тази стъпка, председателят на ЕК предлага специален “подготвителен механизъм“, чрез който да им се отпуска техническа и финансова помощ. “Еврото трябва да стане нещо повече от валутата на няколко специално подбрани страни“, заяви Юнкер и добави, че според Европейските договори, всички държави от ЕС, с изключение на Великобритания и Дания, имат правото, а и задължението да се присъединят към еврозоната.
В речта си, посветена на състоянието на ЕС, Юнкер предложи освен това неговият пост да се слее с този на председателя на Европейския съвет. По този начин ЕС ще работи по-ефективно, а и цялата структура на управление ще стане по-разбираема за гражданите на Общността, аргументира се Юнкер. Той подчерта, че самият той няма претенции към бъдещата длъжност, както и че предложението му не е насочено срещу сегашния председател на Съвета Доналд Туск. Известно е, че Юнкер има намерение да остане председател на ЕК до 2019 година. Освен това той пледира и за създаването на бъдещ европейски “министър на икономиката и финансите“, чиито задължения обаче да се изпълняват не от нов еврокомисар, а от комисаря, отговарящ за валутните и икономически въпроси, който същевременно е и шеф на Еврогрупата.

Съдът, бежанците и търговията

Юнкер настоя и за по-тясно сътрудничество в Европа. Запланувана е стратегия, която да гарантира конкурентоспособността на индустрията в бъдеще. Предвидено е и създаването на нова служба, която да контролира спазването на стандартите на европейските трудови пазари. “Вятърът отново надува платната на Европа, и това открива възможности за действие, но тези възможности няма да съществуват вечно“, предупреди Юнкер.

Председателят на ЕК апелира за подобряването на търговските отношения. “Европа проявява откритост в търговията, но трябва да има и взаимност“, каза той и добави, че има нужда да се водят преговори с Австралия и Нова Зеландия, които да доведат до сключването на споразумения най-късно до 2019 година.

С оглед на сегашните спорове с Полша и Унгария Жан-Клод Юнкер апелира към европейските държави да спазват правовите принципи. “Правовите принципи не са опция, а задължение за държавите в ЕС”, каза той. И още: “Решенията на Европейския съд във всички случаи трябва да бъдат зачитани. Който не ги зачита или подкопава независимостта на националните съдебни институции, ограбва основните права на гражданките и гражданите.”

Наскоро Европейският съд обяви, че приетото през 2015 от повечето европейски държави решение за квотно преразпределяне на бежанците, е правилно и следва да важи за всички държави от Общността. Национално-консервативното правителство в Будапеща обаче обяви, че няма намерение да приема бежанци от други държави.

“Континент на надеждата”

Според Юнкер, Европа трябва да остане открита за бежанци и занапред. Той пледира за създаването на легални пътища за миграция и за прекратяването на скандалната ситуация в бежанските лагери в Либия. Европа не може да се превръща в крепост, тя и в бъдеще трябва да си остане континент на надеждата, каза Юнкер. В същото време той заяви, че бежанците, които нямат право на убежище, трябва да бъдат връщани обратно и то още по-последователно, отколкото в момента. Това щяло да открие възможности да се оказва помощ на действително нуждаещите се от закрила. Юнкер призова държавите от ЕС да проявяват по-голяма солидарност и да отпускат повече финансови помощи за Африка.

През идните години ЕС ще приеме нови членове, но предпоставката за това е те да спазват правовите принципи, заяви Юнкер в речта си, посветена на състоянието на ЕС. “Поне в обозримо време този факт изключва възможността за прием на Турция в Общността, тъй като страната се отдалечава с гигантски крачки от ЕС“, заяви Юнкер и добави: “Мястото на журналистите е в редакциите, а не в затворите“.

About Другата гледна точка
Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.