сб. дек. 3rd, 2022

Великобритания беше една от първите „стари“ страни-членки на ЕС, които отвориха трудовия си пазар за гражданите на новоприсъединилите се държави. В резултат от това през последните години във Великобритания се установиха много висшисти и работници от Източна Европа. През 2014 година броят на новите мигранти достигна рекордните 330 000 души.

Страхове и опасности

Повечето мигранти идват от Полша. Към момента във Великобритания живеят и работят почти 1 милион поляци. Към тях се прибавят още 200 000 българи и румънци. И не се знае дали правото им на свободно придвижване ще остане в сила и след евентуално излизане на Обединеното кралство от ЕС. „Опасяваме се, че полските работници ще загубят правото си на работа във Великобритания. Вероятно много от тях ще бъдат призовани да напуснат страната. Във всеки случай е ясно, че ако поддръжниците на т.нар. Брексит спечелят референдума, правният статут на източноевропейците вече няма да е ясно дефиниран“ казва евродепутатът и бивш външен министър на Полша Дариуш Розати. 

Българският евродепутат Андрей Ковачев е на друго мнение. Според него живеещите във Великобритания граждани на други страни-членки на ЕС няма от какво да се опасяват в случай на Брексит. Това обаче не важи за хората, които тепърва искат да емигрират. Същото становище застъпва и гръцкият евродепутат Милитиадис Киркос. „Европейските граждани, които днес работят на Острова, ще могат да продължат да го правят и след евентуален Брексит. За новопристигащите обаче ще бъде значително по-трудно„, казва Киркос. А това определено е лоша новина за гърците, защото все повече гръцки граждани търсят работа във Великобритания. От избухването на дълговата криза през 2010 година най-малко 41 000 гърци са пристигнали в Обединеното кралство. Островът е освен това предпочитано място за следване сред гръцката средна класа.

Но Великобритания е много повече от добро място за следване и работа. Тя е и важен политически партньор. Поляците, например, по традиция поддържат тесни контакти с Обединеното кралство. Двете страни имат и сходни представи по отношение на икономическата политика, обяснява Дариуш Розати.

И още един важен аспект: Лондон играе ключова роля в политиката за сигурност – без британците европейската отбранителна общност би била точно толкова немислима, колкото и общият валутен съюз без германците, например. Това се дължи не на последно място на факта, че Великобритания има най-големите разходи за отбрана в целия ЕС. „От гледна точка на заплахите от Изток и непредвидимостта на Русия, евентуален Брексит ще отслаби значително целия ЕС„, казва Дариуш Розати. Българският евродепутат Андрей Ковачев също съзира значителни рискове за сигурността в Европа, ако британците гласуват за излизане от ЕС.

След Брексит – Грексит?

Ако действително се стигне до раздяла между Великобритания и ЕС, други страни-членки също биха могли да се заиграят с тази мисъл. „Особено ако оставим европейската политика в ръцете на популистите„, пояснява българският евродепутат Андрей Ковачев.

Такъв дебат може да се разгори в Гърция, например, където миналото лято се състоя референдум за европейската политика на премиера Ципрас. Според гръцкия евродепутат Милитиадис Киркос, поне засега няма повод за паника. Той смята, че опасността дебне по-скоро отдругаде: „Вярвам, че в сегашното гръцко правителство разумът междувременно е надделял. И си мисля, че в това отношение опасност произлиза не толкова от Гърция, колкото от Франция – ако на президентските избори през 2017 година победи Марин льо Пен„, обяснява евродепутатът.