СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ Ердоган не се спира пред нищо
ср. сеп. 28th, 2022

Ураганът Ердоган

Ердоган не се спира пред нищо: за да вземе цялата власт той пожертва всичко – демокрацията, човешките права, разделението на властите. Той изгаря всички мостове към Запада. Има ли нужда НАТО от такъв съюзник?

Провокацията и ругателствата, с които режимът на Ердоган засипва близки съюзници от НАТО, накараха и Генералния секретар на Алианса да вземе думата. Столтенберг препоръчва на всички в организацията да се съсредоточат върху „онова, което ни свързва

Обаче май ще ни трябва доста голямо съсредоточаване, за да можем в момента да намерим нещо такова. За да постигне целта си и на референдума през април да вземе цялата власт, Ердоган пожертва всичко: демокрацията, човешките права, разделението на властите. Като истински ураган той попиля и международните връзки на страната си, а подире му остава изгорена земя. Самата Турция ще понесе огромни щети, а мнозина турци, изпаднали в момента в националистическо опиянение, ще ги усетят на гърба си едва тогава, когато видят оттеглящите се туристи и инвеститори.

Защо ни е такъв съюзник?

Мигар обаче и побеснелият Ердоган не разбира какво върши? Уви, той навярно много добре го разбира. Ето защо НАТО вече трябва сериозно да се замисли дали на своя югоизточен фланг, изложен на многобройни опасности, изобщо може да разчита на такъв съюзник. Един съюзник, който последователно изгаря всичките си мостове към Запада.

Всички права запазени! Frankfurter Allgemeine Zeitung, Frankfurt am Main