СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ Ердоган: "Най-голямата обида за нашия народ"
пт. сеп. 30th, 2022

Ердоган: „Най-голямата обида за нашия народ

Анкара смята, че резолюцията на Американския конгрес за геноцида над арменците „няма никакво историческо и правно основание„. Ердоган дори я нарече „най-голямата обида за нашия народ„.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че  решението на Американския конгрес за геноцида над арменците няма никаква стойност. „Обръщам се към американската общественост и целия свят: това решение няма никаква стойност, ние и бездруго не го признаваме„, каза Ердоган пред депутати от управляващата партия в Анкара. Според него, обвинението в геноцид било „най-голямата обида на нашия народ„.

От Анкара обявиха, че решението е адресирано единствено към арменското лоби и към враждебни спрямо Турция групи. В Туитър външният министър Мевлют Чавушоглу окачестви американската резолюция като „анахронизъм“ и „срамно решение„.

Резолюцията за Армения беше приета с 405 срещу само 11 гласа в Камарата на представителите на Американския конгрес. С нея бяха признати за геноцид депортациите и убийството на милион и половина арменци през 1915 година.

Огромно недоволство в Анкара

Външното министерство в Анкара привика за обяснение американския посланик Дейвид Сатърфилд. Не само заради резолюцията за Армения, а и по повод приетото от Конгреса – също така с огромно мнозинство – решение за налагането на санкции на Турция заради нейната военна офанзива срещу кюрдите в Северна Сирия.

Решението  забранява продажбата на американско оръжие за Турция. Санкции ще се налагат и на чужденци, които се опитват да доставят военно оборудване на Турция. Освен това мярката предвижда замразяването на авоарите на турски правителствени представители в САЩ.

Турското външно министерство излезе с две отделни съобщения, с които отхвърли и двете решения на Американския конгрес. По повод резолюцията за Армения, турското външно министерство отбеляза, че тя „несъмнено ще се отрази негативно на образа на САЩ в турското общество„.

От гледна точка на Анкара, и двете решения на Конгреса  целят постигането на вътрешнополитически ефект. Американските депутати били приели резолюцията за геноцида като „отмъщение“ за нахлуването на турски войски в Северна Сирия.

Турция от години се бори срещу решенията за геноцида

Турция от дълги години се опитва да осуети заклеймяването на престъпленията срещу арменците като геноцид. Като правоприемник на Османската империя, Турция не отрича избиването на 300 000 до 500 000 арменци по време на Първата световна война, но категорично отказва да приеме това за геноцид. Насилието и депортациите били последица от тогавашните събития, носещи характера на гражданска война, гласи аргументацията на Анкара.

Дотук над 20 държави официално са признали това за геноцид, сред които Франция, Италия и Холандия. Също и папа Франциск смята това за „първия геноцид през 20-ти век„. Германският Бундестаг прие през юли 2016 г. резолюция, с която осъди турския геноцид над арменците. Тогава това предизвика сериозно дипломатическо напрежение между Германия и Турция.