СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ Една пета от страната ни е окупирана от Русия
пт. сеп. 30th, 2022

Една пета от страната ни е окупирана от Русия

Тайно разпродават страната ни на руски олигарси“ „Не искаме да бъдем руска колония„, казват с тревога демонстрантите в Тбилиси, които от дни протестират пред сградата на грузинския парламент.

От няколко седмици в центъра на грузинската столица Тбилиси хиляди грузинци протестират срещу руското влияние в бившата съветска република. Пред парламента те издигат плакати, на които са изобразени бодлива тел, карта на Грузия и надпис на английски език, гласящ „Грузия е окупирана от Русия„. Протестите бяха провокирани от една снимка, показваща как руският депутат и комунист Сергей Гаврилов е седнал на председателското място в грузинския парламент.

Гаврилов беше част от руска парламентарна делегация, която посети Грузия във връзка със заседание на т.нар. Интерпарламентарна асамблея на православието, което се проведе в пленарната зала на парламента в Тбилиси. Форумът, в който участват предимно депутати от източноправославни страни, в момента се председателства именно от този руски депутат. Той е упрекван за това, че многократно е посещавал грузинските сепаратистки области Абхазия и Южна Осетия, признати единствено от Русия. След като недоволството прерасна в улични протести, комунистът Сергей Гаврилов и неговите руски другари напуснаха незабавно Грузия. На 20 юни полицията смаза със сила протеста пред сградата на парламента. Оттогава насам демонстрантите настояват за оставката на вътрешния министър.

„Грузия не трябва да става руска колония“

28-годишната учителка по английски Мари Канчавели също участва в протестите. Всяка вечер тя се присъединява към демонстрантите, носейки плакат със следния надпис: „Майка ми също би излязла да протестира, но би загубила работата си„. Това послание изразява страховете на много от опозиционно настроените грузинци. 

Канчавели говори свободно руски език, но предпочита да отговаря на английски. „Зачеркнах руския след събитията от 2008 година„, казва тя, имайки предвид руско-грузинската война. Темата за Русия доминира разговорите и речите на събиращите се пред парламента хора. „От 30 години настояваме, че Грузия трябва да остане свободна държава, а не да се превръща в колония на един наш богат съсед„, казва Канчавели. Именно снимката на руския депутат Гаврилов, настанил се в креслото на шефа на грузинския парламент, е била капката, преляла чашата на търпението, допълва учителката по английски.

Тя подчертава, че руските туристи не разбират протеста им. Така например една 20-годишна рускиня я била попитала дали протестът е законен. „В нашата страна имаме свобода на мнението, затова всеки протест автоматично е разрешен„, отвърнала ѝ тя.

Конфликтът с Москва

За повечето грузинци Русия е окупатор, казва Петер-Андреас Бохман от бюрото на германската фондация „Фридрих Науман“ в Тбилиси. И днес все още има напрежение по този въпрос, въпреки че след идването на власт на партията „Грузинска мечта“ през 2012 година тонът към Москва стана по-мек, обяснява той. По демаркационната линия с Абхазия и Южна Осетия редовно се стига до инциденти. Тбилиси твърди, че контролираните от Русия въоръжени отряди се опитват да местят „границата“ все по-навътре в грузинска територия. Освен това има и много случаи на отвличания на грузински граждани с цел получаване на откуп.

Стабилното икономическо развитие от последните години, което се забелязва особено силно в столицата Тбилиси, не е в състояние да потуши политическото недоволство на хората. Подобно на съседните Русия и Турция, и в Грузия властта е концентрирана в ръцете на управляващата партия, зад която обикновено стои една могъща фигура. В случая с Грузия това е милиардерът Бидзина Иванишвили, който, според мнозина наблюдатели, вече „притежава цялата страна“. Политическите процедури, каквито ги познаваме в Европа, в Грузия са почти невъзможни. А опозицията изобщо не е смятана за част от политическата система. Дори обратното – правят се опити тя да бъде унищожена.

Въпреки уверенията, че страната се стремяла към членство в ЕС и НАТО, в Грузия фактически се изгражда един държавен модел по руски образец„, казва Петер-Андреас Бохман. Основните признаци за това, според него, са еднопартийната система, централизацията, корупцията, както и отсъствието на всякакво политическо съревнование в европейския смисъл на това понятие.

Силно проруско лоби

Демонстрантите пред парламента обвиняват грузинското правителство, че тайно разпродава страната им на руски олигарси. „Това не е протест само срещу руската окупация – това е протест и срещу всички проруски настроени грузински политици, това е протест срещу руското лоби в страната„, казва Мариам Гегучадзе, друга участничка в протестите. Тя също предпочита да говори с нас на английски. Грузия не трябва да изпада в икономическа зависимост от Русия, убедена е тя и допълва, че „на Русия изобщо не може да се разчита„. Прекратяването на полетите до Грузия тя тълкува като опит на Москва за поставяне на Тбилиси под натиск.

Що се отнася до туристите в Грузия – добре дошли са всички, които не поставят под съмнение суверенитета и териториалната цялост на Грузия, казва младата грузинка. „Не сме ксенофоби„, уверява тя и допълва, че в страната обаче се радвали само на онези туристи, които биха признали, че една пета от територията на Грузия е окупирана от Русия.