Един забележителен град: неповторимият Пловдив

Един забележителен град: неповторимият Пловдив. Хилядолетна история, антични паметници на културата, чаровни възрожденски къщи и пулсиращ живот – Пловдив впечатлява с древната си история и култура. През 2019 Европейската столица на културата очаква милиони посетители.

Модерен, жизнен, творчески

Посетителите на Пловдив веднага ще забележат, че градът е млад, жизнен и артистичен. Английският език е нещо нормално – поне за младите хора, които са убедени европейци. А пловдивчани са гордеят, че техният град е един от най-старите в цяла Европа.

По-стар от Рим

Също като Рим, Пловдив е изграден на седем хълма, но е значително по-стар от града край Тибър. Рим е само на 3000 години, докато Пловдив има зад гърба си цели осем хилядолетия. Траки, келти, римляни и османци са оставили следите си тук.

Амфитеатър от римско време

Античният мраморен театър от втори век е една от най-красивите останки от римско време. Близо 6000 души са можели да гледат на това място антични трагедии и комедии. Амфитеатърът ще е сцена за множество концерти и театрални спектакли в Европейската културна столица за 2019 година.

Османското наследство

Всяка епоха има различен стил. Джумая джамия е построена през 15-и век, когато България е била част от Османската империя. Изградената от естествен камък и тухли джамия с филигранното си минаре е разположена в центъра на пешеходната зона на Пловдив. Тя е една от най-старите османски култови сгради на Балканите.

Al Bano & Romina Power - Felicita 1982

Старият град

Старият град е разположен на три тепета. Стръмните калдъръмени улички водят към чаровен квартал с черкви, къщи на заможни търговци и занаятчийски дюкяни. Построените във възрожденски стил къщи са относително нови на фона на дълголетната история на града.

Българският стил

Търговецът Аргир Куюмджиоглу построява една от най-големите и красиви къщи в Стария град. Вътрешността ѝвпечатлява с дърворезбованите тавани и стилно обзаведените помещения. В Куюмджиевата къща днес са изложени колекциите на Етнографския музей.

Капана

Пъстрите графити са запазената марка на Капана. Бившата занаятчийска чаршия днес е притегателен център за млади и стари. През последните години кварталът беше изцяло реставриран и със своите кафенета, магазинчета и галерии е предпочитано мястото за срещи – не само в годината на Пловдив като Европейска столица на културата.

В очакване на туристите

Много пловдивчани се надяват, че 2019 ще донесе нов подем за града. Макар да са изминали близо 30 години от падането на Желязната завеса, България и Пловдив все още остават някак встрани от най-предпочитаните туристически средища. Европейската културна столица за 2019 година разчита на около два милиона посетители от цял свят.