Един от най-опасните паразити на нашето време

мафията

Един от най-опасните паразити на нашето време

Насред глобалната криза, предизвикана от пандемията от Ковид-19, сме изправени пред още един не по-малко опасен враг: мафията. Тя е един от най-опасните паразити на нашето време.

Насред пандемията от Ковид-19 сме изправени пред още един не по-малко опасен враг: мафията. Именно заради своята забележителна приспособимост, мафията принадлежи към най-опасните паразити на нашето време.

Според научната дефиниция, паразитът е хищно същество, което живее върху друг организъм или за негова сметка. Той постепенно изяжда жизнените сили на плячката си, без обаче да я убива – поне не веднага. Паразитът е малък и по-малко развит от жертвата си, наричана “домакин“.

Паразитът, който изяжда силите ни

Криминални групировки като мафията отговарят напълно на дефиницията за паразит. Начинът, по който се развиха икономиката и обществото през последните десетилетия, създаде благоприятна среда за ефикасното размножаване и разпространение на мафиотските паразити – почти както при коронавируса, само че за по-дълъг период от време. Нейната паразитна същност позволи на мафията да неутрализира всякакви мерки за противодействие и да се нагоди към новата обстановка: компании, семейства, отделни хора и цели обществени слоеве са превърнати в “домакини“, от които мафията се изхранва.

Личната болка, самотата, отчаянието, икономическата криза, бедността и нарастващото неравенство, които се усилват от мерките срещу пандемията от Ковид-19, както и стремежът на правителствата по света бързо да излекуват нанесените на икономиката рани, подобряват шансовете на тези паразитни образувания да се загнездят и разрастват. 

Голям удар срещу мафията

Засегнати от този паразит са не само страни, изпаднали в тежка ситуация заради коронавируса – като САЩ, Бразилия, Мексико, Италия, Франция, Великобритания или Испания. Не, целият свят страда от тези опасни паразити.

В разгара на пандемията от коронавирус през май в Палермо съдията Пиерджорджо Морозини издаде заповед за задържането на 91 членове на криминалната групировка “Клан Фонтана дел´Акуасанта” – едно от най-мощните разклонения на Коза ностра в Италия. Разследването установи, че дълги години тази криминална структура е задушавала икономиката на редица региони в страната, сред които и най-тежко пострадалата от Ковид-19 област Ломбардия. Мафиотите изпирали парите от рекет и продажба на наркотици чрез продажбата на луксозни часовници, например от марките “Ролекс” и “Картие“, както и на диаманти в Германия и Япония. Освен това кланът имал собствени състезателни коне и чрез сплашване и подкупи манипулирал резултатите от конни състезания в цяла Италия. Групировката принуждавала фирми от строителния бранш и корабостроенето да назначават нейни хора на високи заплати без да вършат нищо.

Пандемията като катализатор

Социалните и икономическите проблеми, породени от кризата с коронавируса, създават благоприятна среда, в която различни престъпни групировки виреят отлично, предупреждава съдия Морозини. От една страна има много хора, които в кризата са загубили работата си. Те стават лесна плячка в ръцете на мафията, която ги подмамва с дарения от храни или с малки парични подаръци. От друга страна има много малки и средни фирми, изпаднали в безизходица заради ограниченията срещу пандемията. Криминални организации се оглеждат именно за такива компании. Предлагат им лесни заеми, след което обаче ги превръщат в жертва на лихварство, кражби и рекет и нерядко ги принуждават да им прехвърлят активите си.

И щом такива неща се случват в една Италия, която има работещи институции, то какво да кажем за много латиноамерикански страни като Мексико, Бразилия, Колумбия или Венецуела? Да не говорим за Африка и много други райони на света с още по-нестабилни и корумпирани управленски етажи.

Не бива да допускаме да ни превръщат в “домакини” на тези образувания, паразитиращи върху живота и надеждите ни. Трябва да напомняме постоянно на властите, че те са тези, които трябва да се борят срещу мафиотските групировки. Но и всеки един от нас може да се опита да допринесе за това да намалим влиянието на опасните паразити над нашия живот.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
About Другата гледна точка

Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.