СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ Един от най-опасните паразити на нашето време
пт. сеп. 30th, 2022

Един от най-опасните паразити на нашето време

Насред глобалната криза, предизвикана от пандемията от Ковид-19, сме изправени пред още един не по-малко опасен враг: мафията. Тя е един от най-опасните паразити на нашето време.

Насред пандемията от Ковид-19 сме изправени пред още един не по-малко опасен враг: мафията. Именно заради своята забележителна приспособимост, мафията принадлежи към най-опасните паразити на нашето време.

Според научната дефиниция, паразитът е хищно същество, което живее върху друг организъм или за негова сметка. Той постепенно изяжда жизнените сили на плячката си, без обаче да я убива – поне не веднага. Паразитът е малък и по-малко развит от жертвата си, наричана „домакин„.

Паразитът, който изяжда силите ни

Криминални групировки като мафията отговарят напълно на дефиницията за паразит. Начинът, по който се развиха икономиката и обществото през последните десетилетия, създаде благоприятна среда за ефикасното размножаване и разпространение на мафиотските паразити – почти както при коронавируса, само че за по-дълъг период от време. Нейната паразитна същност позволи на мафията да неутрализира всякакви мерки за противодействие и да се нагоди към новата обстановка: компании, семейства, отделни хора и цели обществени слоеве са превърнати в „домакини„, от които мафията се изхранва.

Личната болка, самотата, отчаянието, икономическата криза, бедността и нарастващото неравенство, които се усилват от мерките срещу пандемията от Ковид-19, както и стремежът на правителствата по света бързо да излекуват нанесените на икономиката рани, подобряват шансовете на тези паразитни образувания да се загнездят и разрастват. 

Голям удар срещу мафията

Засегнати от този паразит са не само страни, изпаднали в тежка ситуация заради коронавируса – като САЩ, Бразилия, Мексико, Италия, Франция, Великобритания или Испания. Не, целият свят страда от тези опасни паразити.

В разгара на пандемията от коронавирус през май в Палермо съдията Пиерджорджо Морозини издаде заповед за задържането на 91 членове на криминалната групировка „Клан Фонтана дел´Акуасанта“ – едно от най-мощните разклонения на Коза ностра в Италия. Разследването установи, че дълги години тази криминална структура е задушавала икономиката на редица региони в страната, сред които и най-тежко пострадалата от Ковид-19 област Ломбардия. Мафиотите изпирали парите от рекет и продажба на наркотици чрез продажбата на луксозни часовници, например от марките „Ролекс“ и „Картие„, както и на диаманти в Германия и Япония. Освен това кланът имал собствени състезателни коне и чрез сплашване и подкупи манипулирал резултатите от конни състезания в цяла Италия. Групировката принуждавала фирми от строителния бранш и корабостроенето да назначават нейни хора на високи заплати без да вършат нищо.

Пандемията като катализатор

Социалните и икономическите проблеми, породени от кризата с коронавируса, създават благоприятна среда, в която различни престъпни групировки виреят отлично, предупреждава съдия Морозини. От една страна има много хора, които в кризата са загубили работата си. Те стават лесна плячка в ръцете на мафията, която ги подмамва с дарения от храни или с малки парични подаръци. От друга страна има много малки и средни фирми, изпаднали в безизходица заради ограниченията срещу пандемията. Криминални организации се оглеждат именно за такива компании. Предлагат им лесни заеми, след което обаче ги превръщат в жертва на лихварство, кражби и рекет и нерядко ги принуждават да им прехвърлят активите си.

И щом такива неща се случват в една Италия, която има работещи институции, то какво да кажем за много латиноамерикански страни като Мексико, Бразилия, Колумбия или Венецуела? Да не говорим за Африка и много други райони на света с още по-нестабилни и корумпирани управленски етажи.

Не бива да допускаме да ни превръщат в „домакини“ на тези образувания, паразитиращи върху живота и надеждите ни. Трябва да напомняме постоянно на властите, че те са тези, които трябва да се борят срещу мафиотските групировки. Но и всеки един от нас може да се опита да допринесе за това да намалим влиянието на опасните паразити над нашия живот.