Патрик Смитьойс идва в България за първи път през 1993 година като предприемач, който търси подходяща среда за своя бизнес с дрехи. От 9 години е женен за българка, живее в България и има две деца.

За първите си стъпки в бизнеса у нас той си спомня, че е било много трудно. „Трябваше да свиквам с българската обстановка, с българския начин на мислене. Попаднах в един период в България, който един човек от Холандия не може да разбере“, разказа гостът. Тогава той остава изумен от целенасоченото фалиране на предприятия, които впоследствие се продават на определени хора за жълти стотинки.

Патрик Смитьойс вече не се занимава с бизнес. Твърди, че в България нещата не са добре, но всичко е поправимо. Любовта му към нашата страна го кара да започне да се занимава с различни социални проекти.

Сега Патрик Смитьойс прави филми, които се радват на огромен успех в интернет, а темите, които засяга, са проблемни за България. Една от тях е сметището в Самоков, което замърсява река Искър. Гостът прави филм и за златодобива в Трън, който помага на хората в града да направят своето информирано решение за това как да гласуват на местния референдум – над 90% от тях се обявяват против изграждането на златодобивна мина. „Трън беше живото доказателство, че хората разбраха, че властта е в техните ръце“, коментира Патрик Смитьойс.

Пътуванията му, свързани с филмите, го отвеждат в различни кътчета на България. „Навсякъде има страхотни хора“, каза той. Патрик вярва, че във всяка една сфера могат да бъдат открити едни „фантастични хора“, които са останали в България – просто някой трябва да ги покаже.

Във видеото може да видите още какво разказа Патрик Смитьойс за проблемите в България, за красотата на нашата страна, за малките победи и за смислените каузи.

Patrick Smithuis Достойни за уважение

Благодаря на всички, които ми написаха толкова много и толкова невероятни съобщения през последните месеци! Но след моето гостуване в Шоуто на Слави вече ме е страх да отварям лаптопа. Не мога да се оправя с толкова много имейли и съобщения… Прощавайте за което… Вече официално несмогвам с времето, но някой ден ще наваксвам и ще отговоря на всички мили и обнеждаващи съобщения! – Патрик Смитьойс