Дивият капитализъм в гаража Руснаците

Руснаците, които мамят държавата

Адвокати, фризьори, зъболекари, майстори: 30 милиона руснаци работят в гаражи. Зад гърба на държавата. Те не искат да имат нищо общо с нея. И я мамят. Защото тя мами тях, както твърдят те самите.

Хайде, наздраве!“ Още в ранния следобед Марат, който не желае да назовем истинското му име, изпива първата си водка. След това шлайфането на гранита му върви по-леко. Той произвежда каменни фигурки. Сувенири. Прецизна ръчна изработка. Нелегално. „Тези сувенири са за важни клиенти, които си плащат“, казва гордо Марат. Неговата работилница е широка 3 метра и дълга 6 метра. Това е стандартният размер на старите съветски гаражни клетки. Всъщност там Марат би трябвало да паркира автомобила си. Но той няма такъв. Както и много от неговите съседи в гаражния кооператив „Гренада“ в центъра на половинмилионния град Набережние Челни, който се намира в руската автономна република Татарстан на брега на река Кама.

Дивият капитализъм в гаража

Половината от жителите на Набережние Челни, т.е. мъжете, се срещат тук, в „Гренада„. Защото след въвеждането на пазарната икономика в Русия, на това място цари див капитализъм под мотото: „Държавата няма нищо общо с това, което става зад вратата на моя гараж!“.

Аз съм регистриран като търговец на дребно и работя легално„, уверява майстор Валери. Легално, казва той, доколкото човек може да работи само срещу пари в брой легално без да издава квитанции. Затова и той не иска да каже истинското си име. Неговата работилница е точно до гаража на Марат. Валери е наел цели два гаража един до друг и дори е взел на работа един помощник. Майстор Валери е многостранно развита личност. В гаражите си той предлага какви ли не услуги: например тапицерски – от всякакъв вид.

Клиентите идват при мен, защото им е по-удобно. А и защото аз съм единственият, който може да изпълни желанията им. Поне що се отнася до цените, които предлагам„, казва той. Това привлича клиентите.

30 милиона руснаци печелят парите си в подобни гаражи. Като автомонтьори, шивачи, бояджии, дърводелци, дизайнери, зъболекари. Има дори и адвокати, чиито кантори се намират в гаражи. И всичко това зад гърба на държавата. Т.нар. „гаражники“ не искат да делят доходите си с данъчните служби. „И защо ли да го правим?„, пита се Борис. В продължение на 30 години той е работил в автомобилните заводи „КАМАЗ“ за „една нищожна заплата, която бе по-скоро символична“, както казва той. „След това напуснах и оттогава насам съм си сам началник. Неофициално разбира се, защото всеки контакт с властите ми е противен. Самите те са корумпирани и само искат подкупи. Без мен!„, категоричен е той.

Този, който държи да е честен и иска да си регистрира фирма официално, трябва да  си проправи път през непрогледната бюрократична джунгла. Руските закони са всичко друго, но не и либерални за бизнеса. Дори и президентът Путин е осъзнал това и е разпоредил на своите, както ги нарече веднъж „юридически идиоти„, да опростят законодателството.

Милиардни загуби за държавата

Екатерина Ермакова е председател на кооператива „Гренада„. Майсторите от гаражите я наричат „Екатерина Велика„. Тя описва ситуацията по следния начин: „Тук всеки идва със своите си проблеми. Това е един друг свят със свои собствени закони. Този, който изведнъж иска да стане честен и да регистрира фирма, трябва да плаща много по-висок наем, трябва да се подложи на безброй проверки за пожароопасност на обекта, за опазване на околната среда, трябва да плаща и много високи данъци. При това положение фирмата му не може да оцелее. А тук при нас  всички са спокойни„, казва тя. Уютно значи? Без много шум.

Под въпрос е обаче дали президентът Путин ще успее да се справи със сивата икономика само с либерализиране на законодателството. „Путин първо трябва да принуди своите чиновници да плащат данъци. Ако те си плащаха данъците и моите момчета тук щяха да работят легално„, казва „Екатерина Велика„.

И така гражданите мамят държавата, защото, както казват те, държавата ги мами. Дяволски кръговрат, с който властите явно не могат да се справят. Поне засега. Затова и държавната хазна изпуска приходи в размер на милиарди. Просто защото руснаците нямат доверие в собствената си страна.