Десетте най-чести грешки…

Десетте най-чести грешки, които трябва да избягват търсещите щастие:

Не смятайте, че вече сте пропуснали своя шанс. В живота на всеки от нас има възходи и падения, но, по правило, той е справедлив. Той е такъв, какъвто трябва да бъде. И не си мислете, че сте пропуснали „точното“ време. Всяка отминала ситуация ви е довела именно до момента, в който сте сега. И във всеки един момент от живота си, включително и в настоящето, започвате всичко наново. Ако имате смелостта да си признаете, че ви е страх, ако може да се смеете до сълзи и да говорите, когато гласът ви се тресе от нерешителност, ако имате достатъчно увереност да помолите за помощ, когато ви е нужна, и мъдрост да приемете помощта, когато ви я предлагат… тогава имате всичко необходимо да направите живота си по-добър.

Не използвайте несполуките си в личните отношения като оправдания. Животът невинаги ни запознава с хора, които ни се иска да срещнем, а понякога ни представя хора, с които трябва да се срещнем – хора, които трябва да ни помогнат, да ни наранят, да ни напуснат… хора, които трябва да ни направят такива, каквито трябва да станем.

Не се променяйте заради другите. Колкото и да са шумни мненията на другите, не им позволявайте да решават какъв трябва да бъдете вие. Не се питайте какво у вас не им харесва, просто се запитайте защо си губите времето да се притеснявате какво мислят те за вас. Ако не вредите никому със своите действия, знайте, че правите всичко правилно. Продължавайте напред. Бъдете щастливи. Бъдете себе си. И на който не му харесва – така да бъде. Не сте длъжни да угаждате на всички наоколо.

Не търпете негативните хора и негативното мислене. Време е да оставите настрана всички излишни кавги и негативи заедно с онези, които ги причиняват. Обградете се с хора, които ви карат да се усмихвате. Обичайте тези, които се отнасят добре към вас и се молете за тези, които не го правят. Забравете за негативното и се настройте позитивно. Животът е твърде кратък, за да бъдете нещастни. Ние правим грешки и се препъваме, а това е част от живота и сме длъжни да продължим напред – защото именно това е неговият смисъл.

Не пращайте своите мисли в други времена и места. Този ден няма да се повтори никога повече. Наслаждавайте се. Ценете всяка секунда. Често не разбираме стойността на точно този миг, в който живеем, докато той не се превърне в спомен. И не разбираме, че точно това, което сме смятали за незначителни дреболии, всъщност е най-важното в живота ни. Ценете това, което имате, докато не се наложи да си спомните, че някога сте го имали.

По-малко мислете за това, което нямате и повече за това, което имате. Повечето хора прецакват и себе си, и другите, защото обръщат много повече внимание на това, което не могат да имат, вместо на това, което имат. Вместо да мислите за това, което нямате, помислете за това, което другият няма. Не живейте за това, което не може да промените. Ако никога не сте падали, то нямаше да се научите да се изправяте на краката си. Ако не се оставяли някого да си тръгне, никога нямаше да разберете, че имате достатъчно сили да се изправите сами. Ако не сте губили надежда, нямаше да намерите вяра. Понякога след най-доброто в живота ни се случва най-лошото. Можете да продължите напред или да си спомняте за него, но не може да го промените. И най-голямата болка ни прави по-силни – ако не се оставите да ви унищожи.
Не жертвайте своето щастие заради щастието на другите. Не позволявайте да угасите своето щастие, докато се опитвате да осветите живота на друг. Смисълът на живота не е да правите другите щастливи, а да бъдете вие щастливи и да споделяте своето щастие с други.

Не забравяйте целите и идеалите си… Знаеш ли кой си – това е едно, но вярваш ли в себе си и живота си – това вече е съвсем друго. Обществото ни оказва такъв натиск, че понякога забравяме, че преди всичко трябва да бъдем верни на себе си. И да се стараем винаги и навсякъде да бъдем себе си – невероятно, страхотно, възхитително себе си.

Не лъжете. Ако си кажете, че трябва да направите нещо, направете го! Ако си кажете, че трябва да бъдете някъде, бъдете! Ако кажете, че изпитвате определени чувства – трябва да са истински! А ако не са – поне не лъжете. Живейте така, че на никого да не му дойде на акъла да се съмнява в честността ви.

И не забравяйте, че колкото и да се стараете, животът никога не може да бъде перфектен. Дори да вложите в него всичките си усилия без остатък, няма как да постигнете пълно съвършенство. Винаги ще има моменти на несигурност и дни когато нищо няма да е наред. Но когато вървите напред по своя житейски път, със сигурност ще разберете, че без значение колко лош е денят ви, трябва да се усмихнете – и той ще стане поне малко по-добър.

About Другата гледна точка
Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.