Дайте доказателства! Русия: Доказателства няма и няма да има!

Лондон обвини Кремъл за отравянето на Скрипал. Но наемните пропагандатори продължават да крещят, че британците сами са се опитали да го убият: за да омаскарят Русия.

Британската полиция твърди, че в разследването по „делото Скрипал“ участват 250 сътрудници. Те са прегледали 11 000 часа записи от десетки, ако не и стотици улични камери за видеонаблюдение. Разполагат с фотографии и копия от паспортите, с които Александър Петров и Руслан Боширов (за разлика от паспортите, имената навярно са фалшиви) са влезли в Обединеното кралство. Освен това са установени и следи от „Новичок“ в хотелската стая, където били отседнали „гостите“ от Москва.

„Това не са доказателства!“

В отговор на подробното описание на операцията, която британските власти приписват на руското военно разузнаване, шефката на отдел „Информация и печат“ в Министерството на външните работи Мария Захарова заяви, че тези имена „нищо не ни говорят„. Крайно време било наглите британци да спрат с „безпочвените обвинения“ и да пристъпят към „близко сътрудничество“ с руските държавни органи – т.е. тъкмо с онези, които Лондон обвинява за покушението срещу Скрипал. Юрий Ушаков, съветник на президента Путин по международните въпроси, беше още по-кратък: „Тези данни не са никакви данни, а бог знае какво.“ Накратко: Москва няма нито лист хартия за британците – и нека не питат повече.

Наемните пропагандатори начаса се хвърлиха да разясняват на руския народ защо британците всъщност сами са се опитали да претрепят Скрипал: разбира се, за да припишат всичко на Русия и да я омаскарят. А така нареченият „сенатор“ Владимир Джабаров увери публиката, че доказателства няма и няма да има. Министър-председателката Тереза Мей просто се опитвала да запази фасон.

За разлика обаче от бившия генерал Джабаров и от хилядите други марионетки на президентската администрация, Тереза Мей има фасон. И ако нещо хвърля известна сянка върху нея, това е единствено обстоятелството, че докато беше министърка на вътрешните работи, тя всячески пречеше на публикуването на всички факти по делото за първото гръмко убийство с радиоактивно вещество на територията на Великобритания – това на руския гражданин Александър Литвиненко.

Тогава на „Даунинг стрийт“ по волята на премиера Дейвид Камерън господстваше мнението, че Путин не бива да се дразни, че милиардите мръсни пари, влизащи от Русия в Обединеното кралство, са голямо благо за страната. И изобщо, че когато „руснаци убиват руснаци„, няма какво толкова да се вълнуваме. Оттогава в Москва вече има хора, които са убедени, че ликвидирането на неудобни лица с помощта на химическо или биологическо оръжие е сладка и не особено опасна работа.

Но този път сметките на тези хора се объркаха. И то на два пъти. Първо, защото опитът на Петров и Боширов да убият Скрипал се оказа крайно нескопосен. И второ, защото след този опит те изключително непрофесионално се опитаха да се освободят от флакончето с „Новичок“ и дадоха в ръцете на полицията пряко доказателство. И целият ефект от операцията за сплашване се изпари. Британците сериозно се захванаха със случая „Скрипал“ и получиха подкрепа от своите съюзници – преди всичко от САЩ.

Какво ще предприемат другите?

На заседание на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк Лондон ще информира Световната организация, а и целия свят за резултатите от разследването. Навярно ни предстои възхитително зрелище: словесен дуел между посланичката на Обединеното кралство Карън Пиърс и още един командирован от Москва лъжец – заместник-министъра на външните работи Василий Небензя, за когото след есенните дебати в Съвета за сигурност научихме, че е чел „Мечо Пух„, „Алиса в страната на чудесата“ и „Приключенията на Шерлок Холмс„.

Но главното тепърва предстои. Великобритания все още е член на ЕС, така че не само ще информира другите държави-членки за хода на разследването, но и ще ги призове да демонстрират солидарност, т.е. да въведат допълнителни санкции срещу Русия. Не е ясно дали Евросъюзът ще предприеме координирани действия – трудно ще се постигне консенсус между 28 държави, много от които не крият, че не желаят да си развалят отношенията с Русия.

С голяма вероятност може освен това да се предположи, че „Петте очи“ (Five Eyes, неформалното сдружение между специалните служби на САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия) ще стартират координирана и мощна атака срещу руската разузнавателна резидентура по цял свят. Някои умишлени течове в британската преса очевидно имат за цел да хвърлят в паника руската агентура и да я накарат да прави грешки.

И още: първите конкретни резултати от разследването на покушението срещу Скрипал дават и на американските сенатори допълнителни козове за разширяване на санкциите. Те скоро ще започнат работа над новия законопроект за санкциите срещу руски физически и юридически лица.

На Мария Захарова й предстоят още много брифинги, на които тя със същата убедителност, както и досега, ще опровергава съпричастието на Москва към това и към други деяния. А клишираното „Дайте доказателства!“ ще отеква още много пъти откъм Министерството на външните работи.