Иран, Франция, Великобритания и Индия са сред страните, ударени от нов компютърен вирус, който се разпространява чрез файлове от програмата Word.

От Microsoft обявиха, че са запознати с проблема и работят по отстраняване на пролуките в продукта си.

Междувременно обаче вирусът „Duqu“ продължава да се разпространява чрез текстови файлове и да точи поверителна информация.

Експерти са категорични, че основната цел на създателите на вируса е да събират данни от контролни системи на големи индустриални държавни и частни компании.

Впоследствие тази информация ще улесни значително евентуални бъдещи кибер атаки. Не е изключено дори откраднатите данни да се продават на заинтересовани клиенти.

Специалисти посочват, че „Duqu“ напомня на прочутия „Stuxnet„, който беше използван за саботиране на иранската ядрена програма.

Има предположения, че американските и израелските тайни служби са създали компютърния червей, за да осуетят плановете на Техеран да се сдобие с атомна бомба.

Microsoft Security Advisory (2639658) Vulnerability in TrueType Font Parsing Could Allow Elevation of Privilege Published: Thursday, November 03, 2011 | Updated: Friday, November 04, 2011