Откъде знаете, че младите мъже, които малтретираха сексуално жени насред Кьолн в Новогодишната нощ, са били араби? Ако се съди само по външния им вид, те биха могли да бъдат и всякакви други чужденци – например иранци, афганистанци или пакистанци. Но във всеки случай не са араби„, пише потребител във форума на арабската телевизия „Al Arabiya„. По същия начин виждат нещата и други зрители на телевизията: „Не е възможно да са били араби!“, категоричен е един потребител. А друг добавя: „Може пък да са били румънци. На външен вид те не се отличават особено от арабите. Същото важи и за сърбите„. В същия форум се твърди още, че нападателите в Кьолн едва ли са сирийци, тъй като в Сирия никога не е имало подобни инциденти.

Тези предположения по никой начин не могат да помогнат за разкриване на истината. Но затова пък показват съвсем недвусмислено, че всички изказали се във форума се чувстват дълбоко засегнати от събитията в Кьолн. Сред зрителите на телевизия „Al Arabiya“ има и такива, които признават, че не е изключено извършителите на сексуалните посегателства да са били араби: „Ако бъде доказано, че става дума за хора от арабски произход, това ще увреди силно имиджа и на арабите, и на бежанците„, пише един потребител и добавя: „Който се държи така и омърсява по толкова недостоен начин имиджа на своята родина, трябва незабавно да бъде изгонен„.

„Нямаше как да не се стигне дотук“

В читателските форуми на европейските издания преобладават възмущението и гневът – включително и заради някои крайно неадекватни реакции след случилото се в Кьолн. Така например читател на френския „Le Monde“ се възмущава от „отвратителния расизъм“ в коментарите на много от потребителите. „Сякаш са чакали да се случи подобно нещо, за да изпуснат малко пара„, добавя друг читател на френското издание.

Подобни мнения са обаче рядкост в читателския форум на „Le Monde„. За общите настроения показателен е по-скоро следният постинг: „При толкова много бежанци в Европа, нямаше как да не се стигне дотук. В някои квартали германските жени ще трябва да свикнат с мисълта, че вече няма да могат да носят полите и рокличките си. Искрено се съмнявам, че тези млади мъже ще се научат да живеят с европейските традиции„.

„Ще има нова Кристална нощ“

Критики валят и по адрес на политиците. Читател на „Le Monde“ пише: „Тези глупаци, които ни управляват, само се правят на загрижени за последиците от некадърните им решения. Надявам се поне да бъдат разкрити извършителите на тези престъпления. Макар че много се съмнявам в това„.

Инциденти като тези, разтърсили Кьолн, могат да имат тежки последици, предупреждава друг читател на „Le Monde„: „Накрая всичко ще свърши с една нова Кристална нощ„. А читател на италианския „Еспресо“ се възмущава, че бежанците постепенно се превръщат в изкупителна жертва за всевъзможни несгоди. В много от коментарите се казва, че междувременно европейските общества се държат така, сякаш се готвят да тръгнат срещу чужденците. В тази връзка един потребител пише: „Изобщо не сме се поучили от грешките си в миналото„.

Повечето читатели на италианското издание стигат до други заключения. „Това е само началото„, предупреждава един потребител и добавя: „Не тероризмът е същинският проблем, а това, че приемаме напълно безучастно трагичната съдба на нашите градове, които изнемогват под натиска на бежанската вълна„. А друг потребител пише: „Щом като сред мигрантите на една жена се падат по десетима мъже, случилото се в Кьолн е най-малкото, което можем да очакваме. Ще има и други неприятни изненади„.

„Така им се пада на германците“

Отзвукът от събитията в Кьолн стига чак до Ню Йорк. Във форума на „New York Times“ могат да се прочетат над 17 хиляди коментара по темата. Много от читателите на изданието се опасяват от политическо инструментализиране на случилото се и в един глас твърдят, че това налива вода в мелницата на Доналд Тръмп.

Нескрито злорадство откриваме в коментара на читател на швейцарския „Neue Zürcher Zeitung „: „Така им се пада на германците с тяхната култура на отворените врати. Сега да си сърбат попарата, която сами си надробиха„.