Коледа в очите на един мъж

Евтини подаръци, никаква пуйка и дълги запои. Дали това си представят повечето представители на силния пол, щом празниците наближат.

Традициите не са това, което бяха.

Според британско изследване, в което са участвали над 2000 мъже, близо една трета от тях отговарят, че не са особено доволни от цялото суетене и изтощителни приготовления, съпътстващи Коледа и Нова година.
Болшинството от тях за посочили своите партньорки като основни виновници, тъй като именно те харчели много излишни средства за подаръци и непрекъснато изнервяли ситуацията с купищата задачи, които трябва да бъдат свършени.
Мнозина от анкетираните пък никак не си падали по традиционното празнуване на Коледа и ако зависело от тях биха направили някои драстични промени в общоприетите обичаи.
Така например 50% от запитаните никога не биха изпратили коледна картичка, защото това отнемало прекалено много усилия и време. 25% от участниците в анкетата пък биха заменили пуйката от коледната трапеза с пържола и пържени картофи или готова храна от магазина.
Експертите, организирали проучването, са на мнение, че все повече мъже имат собствено виждане за празника, а не остават като странични наблюдатели, които непрестанно мрънкат.
Увеличава се броят на семействата, залагащи на собствената си интерпретация относно Коледа и начина, по който искат да прекарат празника“, заяви говорител на асоциацията, инициирала изследването.
Другата промяна, която се забелязва е, че масово родители карат децата си да помагат в приготовленията на коледните ястия, а също в избора и опаковането на подаръците.
Резултатите от проучването заключват, че повече от половината представители на силния пол биха останали вкъщи по празниците, за са избегнат претъпканите магазини и изнервящите пътувания, 44% пък не биха поканили родителите на жената до себе си на гости за Коледа, а 66 на сто коментират, че семейните им задължения са най-големият им приоритет по време на празничния период.