С отказ за Шенген влизаме в “параграф 22”

По думите на Цветан Цветанов на заседанието България и Румъния са останали изолирани в днешния дебат.

Холандия и Финландия остават единствените две страни в ЕС, които не подкрепиха днес предложението за приемането на България и Румъния в Шенген, без да дадат смислено обяснение, с което влизаме в „параграф 22„.

Това заяви пред български журналисти в Брюксел вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по случай изхода от заседанието на Съвета на ЕС.

Холандия днес потвърди в Брюксел опозицията си срещу приемането на Румъния и България в Шенгенското пространство в този момент.

Нашата позиция е ясна. Ние не сме склонни към приемане в този момент, заяви холандският министър за имиграцията Херд Леерс при пристигането си за срещата с колегите си от ЕС и останалите страни членки на Шенген.

Ние трябва да имаме сигурност, че правилата на Шенген се прилагат изцяло, особено що се отнася до борбата с корпуцията и организираната престъпност.

Ако това не е така – имаме врата, която е оборудвана с осемте най-добри ключалки в света, но зад нея има някой, който пуска да минават всички – това представлява сериозен проблем, обясни министърът, цитиран от агенцията.

Цветанов уточни, че заради това е решено до 17 октомври да продължат допълнителни консултации по въпроса за приемането на България и Румъния в зоната, като при промяна на нагласите, положително решение може да бъде взето дотогава на извънреден Съвет, или „на подпис„, стига през това време да бъде намерен компромис.

Според Цветанов представителите на Холандия и на Финландия днес са обяснили, че „нямат мандат“ да подкрепят разширяването на Шенген.