България: технически – окей, политически – не!

Подготвена ли е България за Шенген? Да, подготвена е, твърдят независими експерти. И все пак страната няма да бъде приета тази година, защото освен техническата подготовка въпросът има и друга, по-важна страна.

България и Румъния изпълняват всички технически изисквания, за да бъдат приети в Шенгенското пространство. Такова е заключението на много независими експертни екипи. Правителствата в София и Букурещ са положили сериозни усилия за обезопасяване на националните граници, които при влизане в Шенгенското пространство ще се превърнат във външни европейски граници.

България вече има модерна техника за наблюдение

Страховете на Берлин и Париж

Българските и румънски гранични полицаи работят със съвременни компютри и се обучават да работят с Шенгенската информационна система. Чрез нея те могат да установят дали влизащите и излизащи от страната превозни средства са регистрирани като откраднати в трета страна, дали сред пътниците има такива, които се издирват от полицията или на които е забранено да влизат в някоя страна-членка на ЕС.

Европейската комисия отдавна настоява за влючването на двете страни в Шенгенското пространство. В тази връзка еврокомисарката Малстрьом напомня, че България и Румъния изпълняват техническите условия за прием в Шенген. Тя подчертава освен това, че е важно двете страни да получат ясна перспектива.

Междувременно обаче стана ясно, че влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство не зависи от техническата им готовност. Германия, Франция и Холандия обявиха, че ще гласуват за тяхното приемане, едва когато двете страни покажат видими и трайни успехи в борбата срещу организираната престъпност и корупцията. В противен случай, поне така се опасяват в Берлин, Париж и Хага, отворените граници към България и Румъния биха могли сериозно да застрашат вътрешната сигурност на ЕС, включително и поради наличието на корупция сред граничните служители в двете държави.

Германия, Франция и Холандия се позовават на тазгодишния мониторингов доклад на Еврокомисията, според който корупцията в България и Румъния продължава да е сериозен проблем. И какво от това, че мнозинството шенгенски държави настояват за приемането на България и Румъния, след като членството трябва да бъде гласувано единодушно.

Неизвестният фактор – корупцията

Има ли двоен аршин?

Нито една друга страна не е била принудена да дава обяснения за вътрешните си юридически проблеми преди влизането си в Шенгенското пространство, оплака се наскоро румънският министър на вътрешните работи. Същевременно антикорупционната дирекция към вътрешното министерство в Букурещ е установила увеличаване на корупционните практики. След серия от показни акции в Румъния бяха арестувани стотина корумпирани граничари и митнически служители.

България и Румъния трябва още по-енергично да се борят срещу корупцията, смята и германският евродепутат от Християнсоциалния съюз /ХСС/ Манфред Вебер. През юни той все пак гласува заедно с още 486 евродепутати „за“ приемането на двете страни в Шенген.

Това беше в разрез с линията на неговия съпартиец Ханс-Петер Фридрих, който е вътрешният министър на Германия. Фридрих възнамерява да изчака следващия мониторингов доклад на Еврокомисията за борбата срещу корупцията в България и Румъния. Единствената малка утеха за София и Букурещ би могла да дойде на 31 октомври, когато заседават вътрешните министри от ЕС. Възможно е те да гласуват отмяната на граничния контрол поне за въздушните и морски граници.