България отрязана от еврофондовете

Google Google

Европейската комисия е одобрила 39 от новите Оперативни програми по еврофондовете, но сред тях няма нито една българска.

Това става ясно от и официалната информация публикувана на интернет-страницата на Комисията,

Брюксел очаква общо 535 оперативни програми от държавите-членки. Като служителите на ЕК са поставили нов краен срок за представяне на програмите, които биха могли да се одобрят преди края на годината или в началото на следващата. Новият срок е 24 ноември 2014 г., понеделник. Днес официално бе обявено одобрението и на последното Споразумение за партньорство между ЕК и държава-членка на Европейския съюз, това с Ирландия. Първото СП, което Брюксел одобри бе това с Дания на 5 май 2014 г. България бе 12-та държава-членка, която финализира стратегическия документ, на базата на който до 2020 година страната ни може да ползва ресурс от близо 16 млрд. евро.

Споразумението за партньорство бе подготвено от правителството “Орешарски“, а официалното му одобрение дойде на 7 август 2014. В следващите седмици България има шанс евентуално да получи одобрение единствено на новата Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” 2014-2020.

Действията на служебния кабинет, в лицето и на служебния вицепремиер Екатерина Захариева, бяха отхвърлени от Брюксел, но това доведе до фатално забавяне на програмата.

Тази седмица, на подпис, правителството на Бойко Борисов спешно одобри ОПТТИ 2014-2020 във вариант, който е близък до подготвения от кабинета “Орешарски” и я изпрати в Брюксел. Още две ОП бяха изпратени преди дни – “Региони в растеж” 2014-2020 и “Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020. Финалните версии на ОП “Околна среда“, “Наука и образование на интелигентен растеж” и “Добро управление” все още не са готови.

Три държави-членки – Дания, Литва и Латвия имат пълен пакет одобрени нови Оперативни програми. Германия има “зелена светлина” на 6 ОП, за които отговаря Генерална дирекция “Регионална политика” на ЕК, Франция 8, Словения 3 и Холандия с една. Комисията уточнява, че според новите правила,

Оперативните програми трябва да бъдат одобрени не по-късно от шест месеца от датата на подаването им, при условие, че държавата-членка се е съобразила изцяло със забележките на експертите на ЕК.

Подчертава се също така, че новите правила целят много по-силен акцент върху резултатите от еврофондовете, заради което от решаващо значение при финализирането на новите програми ще е тяхното качество, за сметка на скоростта на тяхното одобрение. “Основната цел е всички Оперативни програми по еврофондовете да бъдат одобрени до средата на 2015 г.“, посочват от ЕК.

About Другата гледна точка
Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.