България – извън Европа?

България - извън Европа? Businessman holding magnifying glass and digital tablet

Нима печалбата е по-важна от човешкия живот?

След смъртта на германското момиче в Златни пясъци германски медии предупреждават за опасностите по българското Черноморие. Защо България си вреди толкова последователно, пита в коментара си…

България е страна, в която животът се крепи на много тънка нишка. Трябваше да загинат хора на магистрала Тракия, за да се разбере, че автобусите са стари, а техническите прегледи – фиктивни. На друг автобус паднаха колелата в движение, а при проверка в двигателя на трети откриха капак от тенджера вместо филтър. Така в България се „извозват“ ХОРА.

13-годишно германско момиче бе засмукано от тръбата на басейн в Златни пясъци и се удави. Щом подобна трагедия се допуска в „елитния“ курорт, в четиризвездния хотел „Берлин”, където почиват главно чужденци, можем да си представим стандартите за българи.             

Туризмът сам си копае гроба

България – извън Европа!

Германските медии съобщиха, че басейнът в хотел „Берлин” не е имал разрешение, а от 240 басейна в района само 60 са лицензирани!  Списание Шпигел съобщава още, че подобни инциденти са ставали в Тайланд и Турция и дава думата на експерт, който съветва германските родители много внимателно да оглеждат басейните „извън европейското пространство“. Ето къде се нарежда България със стандартите си на безопасност – извън Европа! После да не обвиняваме чужденците, че не са внимавали в часовете по география. Как е възможно България толкова последователно да си вреди?

Фекалии в басейна

Шпигел публикува снимки от басейна в хотел „Берлин”, правени от самите чуждестранни летовници. На едната ясно се виждат дупки в шахтата на басейна – това е още през 2008 година. По този повод на сайта holidaycheck германска туристка пише, че е направила забележка на персонала, но никой не й обърнал внимание. В този портал за резервации гостите качват свои снимки и споделят впечатленията си от дадения хотел. Там е качена и снимка от басейна в хотел „Берлин”, в който видимо плуват… фекалии!

Разрових се из този сайт, за да прочета какво са писали чуждите гости на хотел „Берлин“ през годините. Препоръчвам го като задължително четиво на хотелския мениджмънт и като част от курсовете за обучение на персонала! Повечето туристи се оплакват от стомашно-чревни разстройства, от постоянни диарии и повръщания. Какво говори това за хигиената, за качеството на храната?

Наскоро в Китен отровиха деца в почивна станция, защото в кухнята се готвело с вода за поливане! Хора ли са хранели, ДЕЦА, или – добитък?

Чужденците ще спрат да идват, а българите?

Кой съсипва авторитета на България?

При такова равнище на културата и на отговорността към чуждия живот нека не се чудим, че имиджът на България е като на треторазрядна туристическа дестинация. Добре де, но кой позволява на иначе тъй обгрижваното ресторантьорско и хотелиерско съсловие да съсипва завинаги авторитета на една цяла държава?

Когато някому не мигва окото, че неизправен басейн със счупена или липсваща шахта ще погълне детски живот – това не е технически въпрос. Това онагледява отношението към ценността „живот“, към ценностите „дълг“ и “професионализъм“. И сега се питам: знаят ли българските майки къде си пускат децата и колко опасно място са басейните? Добре, чужденците ще спрат да идват. А българите какво ще направят? Ще емигрират?

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
About Другата гледна точка

Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.