България още да не е в Шенген

Днес България не е, и за съжаление, няма да влезе в Шенген, заради дълбоки пропуски в съдебната система и правораздаването, ръководени от съответен министър и неговия екип”, беше категорична в началото на изявлението си Кунева.

В този контекст тя подчерта, че причината България още да не е в Шенген е и това, което се случва в Катуница. „Случващото се там показва, че превръщането на непрестанното противопоставяне и арогантността в модели на поведение, вече води до непоправими последици – отнемане на невинен човешки живот. Защото когато правосъдието липсва, хората го упражняват директно“, допълни Кунева.

Основен акцент в изявлението си Меглена Кунева постави върху икономиката и липсата на дългосрочна правителствена икономическа политика.

В крайна сметка тези избори се въртят около една единствена тема: подобряване на икономическите условия в страната, подчерта тя. Това означава да се фокусираме върху създаването на работни места, повишаване на заплатите и привличане на инвестиции, които да увеличат заетостта. За последните две години това не се случи. Причината се крие в липсата на дългосрочна правителствена икономическа политика.“

На премиера Борисов, който твърди, че България има голям прогрес, ще кажа: Вие грешите!“, допълни още Кунева.

„На моя опонент в това състезание, министър Плевнелиев, ще кажа следното: Преди няколко седмици Вие казахте, че българската икономика е в страхотна форма и трябва бъде модел за останалата част от Европа. Нещата може би изглеждат добре от „Бизнес парка” в София, но те не изглеждат така в Шумен, Бобов дол или Симеоновград“ , каза още Меглена Кунева.

По думите й, ако сегашната ситуация не се промени, България ще достигне минималния европейски стандарт едва след 40 години.

Кунева каза още, че докато министър Плевнелиев твърди, че икономиката е „в страхотна форма“, тя е изминала над 11 хиляди километра.

„Чух, че се местят фабрики от Бургас във Виетнам. Чух, че за да ги оставят да работят нормално, от собственици на фирми се изисква да осигурят гласове за „правилния” кандидат. Чух от потърпевши, че половината кандидатствали по европроекти нямат намерение да кандидатстват пак. С очите си видях, че могат да ти проверяват семейното кафене 28 пъти на месец и даже 2 пъти на ден, а съседното кафене – нито веднъж.

Знам, че ако откажеш да финансираш партия, ти пращат 250 проверки за една година. Чух и за обществени поръчки, печелени по традиция от едни и същи фирми“, обобщи срещите си с хората до момента Меглена Кунева.