БЪЛГАРИЯ Е ШАМПИОН ПО ТОЛЕРАНТНОСТ

БЪЛГАРИЯ Е ШАМПИОН ПО ТОЛЕРАНТНОСТ БЪЛГАРИЯ Е ШАМПИОН ПО ТОЛЕРАНТНОСТ

България винаги е била „пример за света”, най-вече с винаги по-особения си (и поради това уникален) светоглед спрямо другите европейски държави. Уж сме част от Европа и сме едно, но някак си ни се иска да изпъкнем над другите. Като не можем да ги задминем икономически, редно е да е по друга начин. Например да дадем на всички европейски държави един хубав нагледен урок по толерантност.

От месец април във Франция са забранени бурките. През миналата година у нас имаше официално искане да се промени закона за лични документи и да може жените мюсюлманки да се снимат с фереджета, бурки и всякакви други части от облекла, които от една страна не са част от нашата култура, а от друга не позволяват да се вижда лицето. Така се удовлетворяват желанията на една група хора, нищо че това, което искат противоречи на законите ни. От следващата седмица в Белгия се забраняват бурките. В някои австралийски щати също вече го направиха.
При нас на гости беше президента на Турция. Държавната му визита мина встрани от протокола и добрия тон. Той прецени, че не му е нужен преводач, когато говори на турски. Ние всичко би трябвало да си разбираме (все пак сме имали общо минало). Реакция от наша страна (в смисъл реакция на домакините, на нашите управляващи, хората занимаващи се с протокола и т.н.) нямаше. Че и защо да има? Една реакция от наша страна, илинедай си Боже, забележка и корекция на поведение излязло от протокола, би могло да ни постави в „незавидната” позиция на хора, които не знаят какво е дипломатичност. Опасно е и да не би да се изтълкува погрешно от отсрещната страна,че ние например държим това, което се говори от трибуната да бъде по някакъв начин разбираемо за огромната част от българския народ, която не знае турски. Сигурно ще е обидно да искаме да разберем какво ни казва един политически гост. Аз лично незнам кое е обидно в случая. Само виждам, че за пореден път благодарение на управниците ни сме като рак – всички напред, а само ние назад. Е, нали пък даваме нагледен урок по толерантност. И затова накрая ще си плащаме.
Автор : Йордан ТОДОРОВ
„Ако нещо ми е по-скъпо от стабилността, то това е етническата толерантност на хората, спокойствието, мирът и те нямат цена. Нито пък властта ми е толкова мила или скъпа, че да се направя, че не забелязвам подобни процеси” допълни Борисов
Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
About Другата гледна точка

Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.