България – думичката “ако”

България - думичката "ако" България - думичката "ако"

Ако някой хубав ден кажат нещо хубаво за България. Има още много за вършене. Студената шенгенска пот. Правен хаос.

Ако някой хубав ден медиите разпространят новината, че висш български политик е бил осъден за корупция, тогава може би Брюксел най-сетне ще възкликне: Ледът се пропука! Само дето това изречение започва с думичката “ако”.

При присъединяването на България към ЕС преди пет години за първи път в практиката на общността беше въведена особена система за наблюдение над съдебната и правоохранителната система в страната. Този мониторингов контрол трябваше да помага на  новата балканска еврочленка да преодолее „определени недостатъци” в областта на съдебната реформа, борбата срещу корупцията и организираната престъпност, а резултатите от действията или бездействията на българските правителства, наричани евфемистично „напредък” в областите правосъдие и вътрешен ред, оттогава се огласяват в специален междинен и годишен доклад на ЕК.

В началото на февруари ще бъде публикуван поредният междинен доклад, който ще съдържа техническа актуализация на настъпилите през последните шест месеца промени в наблюдаваните сфери, а през лятото ще се появи и годишният документ със съответните политически оценки в него.

Пак двойка?

Както обикновено, и сега очакванията са за критични констатации и негативни оценки в документа. След неофициалната среща в Копенхаген на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, на която присъстваше и българският вътрешен министър Цветанов, авторитетни агенции като Франс прес и Ройтерс цитираха дипломатически източници, според които докладът отново ще бъде неблагоприятен за България.

Ако изводите в документа се окажат действително негативни, въпросът за влизането на страната заедно със съседна Румъния в Шенген през тази година автоматично отпада. Известно е, че Холандия изрично постави като условие за вдигане на своето вето пред членството на двете балкански съседки наличието на два поредни положителни доклада на ЕК.

Думи, слова, думички

Предварителни пояснения около предстоящите изводи в доклада вече дадоха някои български политици. Новата българска вицепрезидентка и бивша министърка на правосъдието Маргарита Попова поясни в ефир, че механизмът за сътрудничество и проверка ще работи дотогава, докато „ние не си направим реформите и докато дадем яка /!/ заявка за последователни позитивни резултати при разследванията по делата и наказване на престъпността”.

Отговарящата доскоро за съдебната власт бивша министърка каза също, че хората чакали „закона за отнемане на имуществото” и че най-вероятно в доклада много остро ще бъде поставен въпросът за „правилата и поведението на работа на висшия кадрови орган на съдебната система, Висшия съдебен съвет”. Министърът на външните работи Николай Младенов от своя страна отказа да коментира в медиите „спекулативни публикации” преди официалното излизане на доклада, но предпазливо изрази очакванията си той да бъде „обективен”.

Когато някога се срещнем

Ако очакванията на шефа на българската дипломация за обективност на оценките се сбъднат, това означава, че освен споменатите от вицепрезидентката пропуски, в документа би следвало да бъдат отразени и куп други тежки проблеми, които възмущават всекидневно не само българите, но и техните европейски партньори.

Като например скандално-епичните словесни схватки между МВР и съдебната власт, несекващите странни назначения в правораздавателната система, мудните съдебни процеси срещу знакови фигури на организираната престъпност, множащите се случаи на откровено полицейско насилие и некомпетентност при разследване на тежки престъпления, липсата на осъдителни присъди за корупция по високите етажи на властта, безнадеждно закъснелите реформи в системата на МВР и съдебната власт.

“Ледът се пропука, господа!”

Ако към тях се прибавят правният хаос около стотиците помилвания на престъпници, сътворен от бившата президентска двойка, и опитите на скандален бивш главен прокурор на страната да превърне в комедийно шоу мафиотски съдебен процес, картината в доклада на ЕК би станала съвсем красноречива.

И все пак: ако някой хубав бъдещ ден осведомителните агенции разпространят съобщението, че бивш български министър-председател е бил осъден от Върховния съд за корупция, както се случи с някогашния румънски премиер Адриан Нъстасе, тогава може би подобно на Остап Бендер в Брюксел най-сетне ще възкликнат: „Ледът се пропука, господа съдебни заседатели!, а Шенген ще започне да става някак си по-реален за българи и румънци.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
About Другата гледна точка

Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.