Брюксел променя газовата директива

Европейският съюз внесе последни поправки в газовата директива. Те се отнасят да бъдещето на газопровода „Северен поток 2“ и налагат изисквания, които значително усложняват пускането му в експлоатация.

Европейският съвет одобри изменения в газовата директива на ЕС за европейски норми при доставките на природен газ по газопровода „Северен поток 2„, по който Русия ще доставя природен газ до Германия по дъното на Балтийско мере. Гласуването беше проведено в Люксембург. Както съобщава кореспондентът на ДВ, 27 страни членки са гласували измененията. Само България се е въздържала. Това е последният етап от приемане на изменения в газовата директива, която е част от Третия енергиен проект на ЕС. Тази седмица документът трябва да бъде подписан по време на пленарната сесия на Европарламента. След това новата директива ще бъде публикувана на официалния сайт на ЕС и 20 дни след публикуването ще влезе в сила. След това газопроводите от трети страни, водещи до ЕС, ще работят според правилата за доставки от страните членки на ЕС. Новата газова директива ще окаже най-силно влияние върху газопровода „Северен поток 2″.

Значение за „Северен поток 2“

Новата газова директива няма да прекрати автоматично изграждането на „Северен поток 2“ Решението дали той да бъде завършен или не трябва да вземе частната фирма Nord Stream 2 AG, принадлежаща на Газпром. Въвеждането в експоатация на новия газопровод е свързано с много по-тежки изисквания, отколкото спрямо действащия от 2011 година „Северен поток 1„. Както отбелязват в Брюксел, тези условия трябва да осигурят конкуренцията и да защитят правата на потребителите. Първото от условията гласи, че с транспортирането на природния газ не може да се занимава същата фирма, която го добива и продава. Nord Stream 2 не отговаря на това условие. Затова ако Газпром иска да пусне газопровода в експлоатация, ще трябва да създаде отделен оператор, незевисим от руския монополист. Тази независимост ще бъде проверявана от националния регулаторен орган в Германия. А Европейската комисия ще контролира спазването на правилата по сертифицирането. Второто условие предвижда достъп на трети фирми до „Северен поток 2„. На практика това по-скоро означава, че няма да бъдат използвани пълните му капацитети. Освен това германският регулаторен орган ще определя конкурентните тарифи за транспортиране на природния газ. И четвърто, газопроводът трябва да действа прозрачно, в частност и по отношение на сигурността на доставките.

Възможни ли са изключения?

Новата газова директива важи както за новите, така и за вече действащите газопроводи. В нея са предвидени и изключения. Вече действащите газопроводи като „Северен поток 1“ могат да бъдат освободени от тези изисквания. Но изискванията за новите проекти ще бъдат много по-тежки. Германският регулаторен орган ще решава дали да бъдат направени изключения и за „Северен поток 2„.  ЕК от своя страна може да блокира това негово решение. А сключването на междуправителствен договор между Берлин и Москва и бездруго не може да се осъществи без съгласието на Брюксел. ЕК предложи тези изменения още през ноември 2017 година, но България и Австрия ги блокираха. Едва в началото на 2019 година и Румъния се застъпи за тях по време на ротационното си председателство на ЕС. През месец февруари беше постигнат компромис и утвърждаването на измеменията потръгна с ускорени темпове. Новата редакция на директивата има голямо значение за преговорите между Украйна и Русия за транзита на руски газ през следващата година. Сегашният договор между Киев и Москва изтича на 31 декември. Пускането в експлоатация на „Северен поток 2“ ще позволи на Русия да доставя по него част от транспортирания в ЕС природен газ през територията на Украйна.