Оставка! Къде е Борисов? България гори

cvetanov borisov cvetanov borisov

Днес Борисов си отива. Това пролича всъщност още вчера, когато се случи нещо небивало: Борисов го нямаше. Криеше се от хаоса по улиците на България, където народът късаше негови снимки. За първи път той фатално закъсня.

Българският премиер не успя да поднесе своя последен венец. Той беше предназначен за Апостола на свободата и трябваше да бъде положен там, където гарванът е грачел грозно и зловещо преди 140 години. Други се явиха от негово име и бяха освиркани от множеството. Грозна и зловеща беше гледката на струпаната охранителна мощ, която пазеше избраниците на народа от самия народ.

В това знаково отсъствие на премиера има много символика. Унизителният страх се оказа доминанта в публичното поведение на Борисов от мига, в който народът започна да къса по улиците на България негови снимки и да скандира “Оставка!”.

Тътенът на улицата

Феноменалният нюх на Борисов, който го превърна в “любимо народно суеверие, нещо като подкова, окачена на вратата” (по Николай Михайлов), му изневери; неговите пеленгатори, които безпогрешно го водеха през вестникарските страници на тиражните медии и услужливите телевизионни студия, се оказаха парализирани от собствения му уплах, от впечатляващата му нерешителност и паника пред тътена на улицата. И той за първи път фатално закъсня.

Когато все пак се яви, вече беше късно, сценарият беше сбъркан, тонът бе неверен, посланията – противоречиви, а за поддържаща женска роля беше избрана фалшива изпълнителка.

Търсеният резултат – да се успокои растящото напрежение на улицата – не бе постигнат. Нещо по-лошо: очевидното управленско безсилие, фрапиращата некомпетентност на основните играчи в отбора (подменяни без обяснение, без логика) и небивалата наглост в публичното поведение на Борисов, превърнала се в една от емблемите на този кабинет, доведоха до ескалиране на напрежението, до радикализиране на протестите, които започнаха като антимонополни и прераснаха в антиправителствени.

Хаотичното тичане на репортери и оператори подир хора с кървящи рани по главите наподобява някаква буквална метафора на хаоса, от който обществото не успява да се измъкне вече толкова много години.

Къде е Борисов?

Улицата вече не е в състояние да чуе дори неизпълнимите обети на премиера – за цената на тока, за мигновеното отнемане на лиценза на ЧЕЗ (“до края на деня”!), за възмездието. Улицата иска да падат глави, въпреки че точно в този момент това доникъде няма да ни доведе. Взривено е доверието, изчезнал е смисълът на думите, изчерпано е търпението на хората.

Впрочем, този протест е страшно закъснял. Трябваше да се случи отдавна – не като “анекс” към договора за управление на държавата, а като част от него. Бойко Борисов се скри от тътена на улицата. Вчера, от добре охраняваната територия на властта, той заяви, че няма да подаде оставка. Но това беше вчера

Boiko Borisov
На избори сме се явявали ГЕРБ винаги, когато ЦИК, РИК и закона сте го писали БСП, ДПС или Синята коалиция. Винаги! Ние никога не сме се явявали на избори, за да ни упреква някой, че ще искаме да манипулираме изборите по наши правила. След като искат такова управление на държавата, да го имат! Аз няма да участвам в управление, в което полицията ще се бие с хора, или съответно няма да има политически дебат, а ще се плашим с протести. Защото наблюдавам какво правят представителите на БСП, ДПС и Синята коалиция разбира се – те се оправдават с протеста, казват: „Виждате ли хората какво казват?”, не с Вашата политика, а какво казват хората на улицата! Добре, щом народът иска по този начин – улицата да управлява държавата, да го направи. Така че още веднъж благодаря на всички, които са ни подкрепяли.
Колеги, (към членовете на Министерския съвет) няма да правим структурни промени днес, отиваме и завършваме заседанието.
На обяд, госпожо Цачева, по надлежния ред ще депозирам оставката на кабинета, надявам се по съответната технология да бъде приета.
Желая Ви лек ден!
Bulgarian Prime Minister Boyko Borissov told Parliament Wednesday morning that he will tender his Government’s resignation at noon, after the regular Cabinet meeting.The Cabinet resignation comes after eight straight days of countrywide protests against unaffordable electricity bills, which escalated into resentment against the way the country has been and is being run since the advent of democracy in 1989. “GERB will not be part of a caretaker cabinet. The State needs a new credit of confidence,” Borissov said, addressing the legislature. He stated that GERB will not be part of a government in which police beats people, there is no political debate. “Yesterday we did our best to respond to the protestors’ demands. As from today, there is nothing more that we can do to help the protestors,” the PM pointed out. “The BSP [Bulgarian Socialist Party], the MRF [Movement for Rights and Freedoms] and the Blue Coalition use the protests as an excuse,” he argued.
Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
About Другата гледна точка

Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.