СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ Борисов взе обичайните решения - оставки
пт. сеп. 30th, 2022

Борисов взе обичайните решения – оставки

Скандалът с имотите – две оставки и един страховит въпрос. Точно когато скандалът с имотите започна да пърли рейтинга на ГЕРБ, Борисов взе обичайните решения – оставки. Но този път те не решават темата. Въпросът за политическата съдба на Цветанов все така виси страховито.

На четвъртия ден от избухването на скандала с луксозните апартаменти, купени на съмнително занижени цени от високопоставени кадри на ГЕРБ, първите две оставки вече са факт. Министърът на правосъдието Цецка Цачева се оттегля от поста, въпреки че 24 часа по-рано поиска от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) и от прокуратурата да направят пълна проверка на начина, по който е придобила луксозен апартамент от фирма “Артекс“.

Премиерът Бойко Борисов е приел оставката и на зам.-министъра на спорта Ваня Колева, сдобила се с жилище в сградата, на чийто връх цял етаж е собственост на нейния кум – зам.-председателя на ГЕРБ и лидер на парламентарната група Цветан Цветанов. Всъщност скандалът започна именно с неговия имот, който се оказа спазарен на цена, няколко пъти под пазарната за реномирания столичен квартал “Изток”.

Най-естественият въпрос

Затова и естественият въпрос е какви ще са последствията за втория човек в ГЕРБ, който на всички избори, печелени досега от партията, е бил и председател на предизборния щаб. От Брюксел премиерът Бойко Борисов вече обяви, че решенията ще бъдат тежки и всеки, сгрешил с купуването на апартаменти, ще си понесе последствията.

Очаквам за Цветан Цветанов да има размествания”, прогнозира пред журналисти днес лидерът на “Атака” Волен Сидеров. Но ако оставката на Цецка Цачева, която премиерът прие, ще се гласува от 44-ия парламент заедно с новото предложение за правосъден министър, то при Цветанов думата има партията. Ако депозира оставки от двата поста – като зам.-председател на ГЕРБ и като лидер на парламентарната група, те ще трябва да бъдат гласувани съответно от Изпълнителната комисия и от депутатите на управляващата партия. И може да бъдат отхвърлени – едва ли някой се съмнява в подкрепата, която ще получи от областните и общински структури.

Разкритията за имотни придобивки на Цветанов го удрят за втори път, след като в първия мандат на ГЕРБ новината за шестте апартамента и два гаража го препъна по пътя към президентска номинация. А тази “шестица” изскочи след като рейтингът му като вътрешен министър надскочи този на премиера Борисов. Сега Цветанов разполага с два-три дни, в които да обмисли тактиката си, тъй като в разгара на -гейта замина за САЩ по покана на Американско-израелския комитет по обществени въпроси и ще се завърне в началото на идната седмица. 

Затварянето на кръга

Точно когато разгорялият се като летен пожар скандал започна да пърли рейтинга на ГЕРБ, Борисов взе обичайните решения – оставки. Това е негов традиционен похват, така се опитва да затвори темата и да обърне негатива в пасив – колко безкомпромисно действа ГЕРБ при всяко съмнение за корупция и нарушение. Този път обаче политика в стил “няма човек, няма и проблем” не ще може да приключи темата.

Оставката на Цачева не впечатлява, както не впечатли и близо двегодишният й престой на поста министър на правосъдието. Тя го получи като награда за лоялността си и самоотвержеността, с която влезе в президентската кампания и я издържа стоически, въпреки вътрешнопартийното неодобрение. За кумицата Колева вече имаме повече от обосновано предположение защо е била на зам.-министерския пост – същото като за една вече бивша семейна приятелка и бивш председател на Софийския градски съд.  

Заедно с оставката си тя депозира и молба да ползва годишен отпуск. Обясни мотивите си с убеждението, че докато вървят проверките на антикорупционната комисия и на Върховна касационна прокуратура не е редно да изпълнява функциите си на министър на правосъдието.

Със заклеването на новия правосъден министър, Цачева ще остане в партийната история – но поне ще си запази апартамента, придобит “на шпакловка и замазка”. Дали ще доплати, както уверяваше, може и да не разберем.

За репутацията и рейтинга

В този скандал Цветан Цветанов е ключовата фигура и в негова защита от “Артекс” публикуваха днес на страницата си във Фейсбук становище, в потвърждение на изявленията му, че сделката е законна. От компанията обясняват, че с нотариален акт за замяна на недвижими имоти от 12.06.2018 г. дружеството е прехвърлило на Цветанови собствеността върху новопостроен апартамент в жилищна сграда на ул. „Латинка“ № 8, с площ от 239.90 кв.м, гараж и съответните идеални части от правото на строеж.

В замяна Цветанови прехвърлили на “Артекс” собствеността върху два апартамента на ул. „Елемаг“ № 22, с обща площ 192.76 кв.м, заедно с два подземни гаража и идеални части от собствеността върху земята. А за да бъде “изравнена” стойността, Цветанов е заплатил и 100 000 лева.

Надълго и нашироко от “Артекс” обясняват как не е прав всеки, който твърди, че Цветанов е придобил луксозния апартамент за 342 852 лева – колкото е данъчната му оценка, че сделката е “законна” и “стандартна” и заплашват със съдебни действия всички, които уронват добрата им търговска репутация.

Оставките, приети от премиера Бойко Борисов, уронват както репутацията, така и рейтинга на управляващите. Въпросът за политическата съдба на Цветанов – независимо какво ще решат проверяващите, защото в България никой не вярва на институции – все така виси страховито. Защото, знаем, тази партия отдавна не е само на Борисов.