Борисов, псетата и българите

Борисов, псетата и българите

Защо ЧЕЗ бяга от България Защо ЧЕЗ бяга от България

Спонтанното сравнение между собствените му кучета и българите, което премиерът Бойко Борисов направи в Созопол, освен за особен манталитет, говори и за нещо друго. И това нещо никак няма да ви хареса…

Кажете ми “Хасан”!

През ноември същата година Ройтерс отбелязва, че новият министър-председател обвинява предишното правителство почти за всичко – от недостига на магистрали до липса на международно признание за породи български кучета. В края на миналата година пристрастeн към властта местен всекидневник подробно разказа за Мечо – любимото 80-килограмово овчарско куче на премиера, което подчертано се държало с Борисов като със стопанин.

А в телевизионно предаване преди това премиерът откровено беше споделил, че на празници седи в Банкя сам като куче и гледа футбол, а наскоро на журналистически въпрос дали някой му вярва, че наистина е „сам като куче”, той отговори: ”Ето, качете се горе в спалнята и разгледайте. И ако намерите едни гащи, или една женска дреха, или нещо, кажете ми “Хасан”!”

Храни куче да те лае

В този смисъл созополската изцепка на Борисов за късата сиджимка, на която освен кучетата трябвало да се държат и българите, е обяснима. Като тънък познавач на кучешката и човешката психика, премиерът отлично знае, че ако започне да получава намален порцион от всекидневната си дажба месо, каши със суха храна и ориз, неговият Мечо бързо ще стане зъл и опасен. Същото е и с народонаселението.

Според проучване на НЦИОМ от май, три четвърти от най-жалките европейски сиромаси не могат да си плащат сметките за ток и парно, 60 на сто са свили до крайност покупките на стоки от първа необходимост, 16 процента са безработни, а целокупният български народ масово избягва да ползва здравни услуги и лекарства поради тежък недоимък. Социологическа агенция преди време констатира, че всеки пети българин живее с 2.5 евро на ден, а минималната работна заплата, според Евростат, е 120 евро на месец.

Изборите да дойдат!

Всичко това е добре известно на премиера и затова спонтанно и безхитростно той слага каишка както на кучетата, така и на поверените му граждани. Вярно, изпуснатото сравнение в крайморския курорт може да звучи някому съвсем неформално и чисто киноложки, но подобни реплики за „шибан народ” или „танковете да дойдат” вече костваха главите на двама хлевоусти политици, на които не помогнаха нито мощите на Йоан Кръстител, нито страховитата БКП. Както е възможно магистралите, метрото и лентичките да не помогнат много и на сегашния министър-председател. Ще се разбере, при това скоро.

About Другата гледна точка

Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.

error: Alert: Съдържанието е защитено !!